Thursday, September 28, 2006

Eating By Your Blood Type

Introduced by Peter D'Adamo, the Blood Type Diet is based on the assumption that everyone is an individual. And who are we to argue? Logically, just because we share the same row and column in the BMI chart, it shouldn't define the way our dietary habits are. The Blood Type Diet makes interesting claims that people fare better (which includes weight management) when their diet is tailored to their specific blood type.

blood type

TYPE A
Individuals who fall under the Type A blood group should basically stick to fruits and vegetable. Their blood types is generally thicker than other blood types, and possess a sensitive immune system. These individuals should not consume (or should reduce intake) dairy products, animal fats and meats. They are also at a heightened risk for cardiovascular disease, diabetes and cancer.

pasta

TYPE B
Type B blood groupers should consumer a balanced diet of fruits and vegetables, grains, dairy and meat. However, they should try to refrain from chicken, and increase intake of red meat such as duck and beef. Unlike the other blood types, Type B individuals have the best chance of bypassing or overcoming everyday types of diseases, as well as heart disease and cancer.

darah

TYPE AB
For Type AB individuals, intake of a mostly vegetarian diet is recommended. And only on rare occasions should they indulge in some fish, meat (not chicken) and dairy.

briyani

TYPE O
Those that fall under the Type O blood type should basically stick to a high protein diet, low carbs, as well as a balanced intake of fruits and vegetables. However, food foes for Type Os include most grain food such as corn and wheat germ. They should also try to avoid dairy products. Type O types are commonly affected with hypothyroidism, high stomach acid (leading to ulcers), and thinner blood with greater resistance to blood clotting.

Wednesday, September 27, 2006

Rahsia Rahmat Ramadhan Rush

Maghrib, 1 Ramadhan 1427, di atas sejadah..... menyambut kedatangan Ramadhan Al-Mubarak, Penghulu segala bulan, bulan segala Rahmat..... selesai memberi salam, aku menadah tangan untuk berdoa, mulut aku terkunci apabila tiba-tiba seluruh anggota tubuh terasa begitu ringan, seringan kapas ditiup angin. Segala urat dan sendi yang tersimpul ketat kini terungkai. Aku terdiam cuba memikirkan sesuatu. Aku merenung tepat ke arah hujung sejadah sambil tangan masih lagi menadah ke langit seperti seorang pengemis. Tidak aku pasti kenapa dengan sendirinya airmata ini bercucuran, aku menahan....... sebaik aku membuka mulut menyebut 'Ya Allah!.., Ya Rabbii.....' aku terus teresak-esak menangis, tangisan aku semakin kuat, semakin sayu dan lisanku terketar-ketar. Maha Suci Engkau Ya Allah!!! segala puji hanya untukMu, betapa manisnya Rahmat yang kau berikan pada diri hambaMu ini Ya Allah!
Babak di atas sejadah itu...... tidak hanya sampai di situ, tetapi cukuplah rasanya aku berkongsi pengalaman yang tidak pernah dilalui sebelum ini sepanjang bernafas di bumi Tuhan.

sujud

Selesai bingkas dari solat, aku cuba menenangkan diri, tetapi airmata masih tidak putus-putus berlinang. Teringat kata-kata yang terdapat di blog seorang kenalan, hendaklah kita bermaaf-maafan sebelum tibanya Ramadhan. Aku capai telefon, dan insan pertama yang akan aku memohon maaf ialah dari seorang wanita yang telah melahirkan, membesarkan dan mendidik aku - mak. Aku pura-pura untuk kedengaran ceria, tetapi pendengaran mak masih tajam dan beliau dapat merasakan sesuatu yang tidak kena. Aku sempat meminta ampun dan maaf, minta dihalalkan segala makan minum dan maafkan segala salah silap aku. Aku cepat-cepat meletak ganggang telefon, kerana airmata sudah mula deras mengalir dan tekak pula terasa tersekat-sekat. Selang beberapa minit, aku terima sms dari Anita "mak tak berhenti menangis coz dia tau something wrong with you, kau sakit ke?"... aku jawab ringkas "im ok, cuma nak minta maaf jer"..... sms aku dibalas "mak kata kau tak ada dosa apa2 dengan dia... minta maaf dengan Allah'. Aku terduduk.... tersimpuh di penjuru katil, aku menangis sepuas-puasnya, cukup tersentuh dengan ayat sms terakhir. Mak seakan mengerti apa yang sedang aku lalui pada masa ini. Pertemuan aku dengan Ramadhan kali ini sungguh berbeza, sungguh memberi kesan dan tidak tergambar kenikmatannya. Semoga Allah kekalkan rahmatNya ini kepadaku walaupun sesudah Ramadhan. Amiiinn..........
Sesungguhnya apabila Rasulullah s.a.w bangun pada malam hari untuk mendirikan sembahyang, baginda akan berdoa:
اللَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ نُورُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ قَيَّامُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ رَبُّ السَّمَوَاتِ وَالْأرْضِ وَمَنْ فِيهِنَّ أَنْتَ الْحَقُّ وَوَعْدُكَ الْحَقُّ وَقَوْلُكَ الْحَقُّ وَلِقَاؤُكَ حَقٌّ وَالْجَنَّةُ حَقٌّ وَالنَّارُ حَقٌّ وَالسَّاعَةُ حَقٌّ اللَّهُمَّ لَكَ أَسْلَمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْكَ أَنَبْتُ وَبِكَ خَاصَمْتُ وَإِلَيْكَ حَاكَمْتُ فَاغْفِرْ لِي مَا قَدَّمْتُ وَأَخَّرْتُ وَأَسْرَرْتُ وَأَعْلَنْتُ أَنْتَ إِلَهِي لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ
Yang bermaksud: Segala puji bagiMu. Engkau adalah cahaya langit dan bumi. Segala puji bagiMu. Engkaulah yang mengatur segala urusan makhluk di langit dan di bumi. Segala puji hanyalah bagiMu. Engkau adalah Tuhan di langit dan bumi serta semua yang terkandung di antara keduanya. Engkau adalah benar. JanjiMu adalah benar. FirmanMu adalah benar. Peristiwa perjumpaan denganMu (Hari Akhirat) adalah benar. Syurga adalah benar. Neraka adalah benar. Hari Kiamat adalah benar. Ya Allah! Hanya kepadaMu aku berserah. KepadaMu jugalah aku beriman. KepadaMu jugalah aku bertawakkal. KepangkuanMu jugalah aku kembali. KepadaMu jugalah aku mengadu. KepadaMu jugalah aku mengambil keputusan. Maka ampunilah daku, ampunilah dosa-dosaku yang telah lalu dan dosa-dosaku yang akan datang, yang aku lakukan secara diam-diam ataupun terang-terangan. Engkau adalah Tuhanku. Tiada Tuhan melainkan Engkau

Friday, September 22, 2006

Welcome To Ramadan!!! Bienvenus à Ramadan!!!

Sempena dengan kedatangan Ramadan Al-Mubarak ini, saya memohon kemaafan dari semua pembaca blog Tepak Sireh di atas kekhilafan, kesilapan, kesalahan dan keterlanjuran, samada disengajakan atau pun tidak, dalam menyampaikan wadah (blogging). Semoga kita semua mendapat barakah dan hikmah di sepanjang Ramadan.

Ramadhan ayat
Surah Al-Baqarah 2:185
(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah dia berpuasa bulan itu dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah dia berbuka, kemudian wajiblah dia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan) dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur.
Translation in English:
Ramadan is the (month) in which was sent down the Qur-an, as a guide to mankind, also Clear (Signs) for guidance and judgment (between right and wrong). So every one of you who is present (at his home) during that month should spend it in fasting, but if any one is ill, or on a journey, the prescribed period (should be made up) by days later. Allah intends every facility for you; He does not want to put you to difficulties. (He wants you) to complete the prescribed period, and to glorify Him in that He has guided you; and perchance ye shall be grateful.
Traduction dans le Français:
(Ces jours sont) le mois de Ramadân au cours duquel le Coran a été descendu comme guide pour les gens, et preuves claires de la bonne direction et du discernement. Donc, quiconque d'entre vous est présent en ce mois, qu'il jeûne! Et quiconque est malade ou en voyage, alors qu'il jeûne un nombre égal d'autres jours. - Allah veut pour vous la facilité, Il ne veut pas la difficulté pour vous, afin que vous en complétiez le nombre et que vous proclamiez la grandeur d'Allah pour vous avoir guidés, et afin que vous soyez reconnaissants!

Wednesday, September 20, 2006

What's Hanging On My Wall?

I love to decorate my house, some of my friends was telling me that I have the talent to be an Interior Decoration guy or something like that. I like beautiful things, I like people who dress well and appropiate, I like to see harmony in many different ways and medium. I decorates my house with practicality in mind, followed by my very own Malay/Asian culture added with interesting cultures from elsewhere around the globe. I like to hang beautiful and interesting things on the wall, from bedrooms to bathrooms. What you can see below is only the collectables on the wall from Dining and Common/Guest Hall (forgotten the kitchen), whereas bedroom and bathroom I considered personal.

My House - Dining

Left: Moroccan ceramic plate and bowl in bright tumeric yellow. Intricately decorated with leaf and fruits motif. I bought three set of this kind of ceramic in Essouria, Morocco, another set with lemon yellow colour hangs on the other side of the 'Bali Window'. One can also notice the hanging Middle Eastern coloured glass and copper lamp from Bali.

Right: Japanese ceramic called Ko Imari Sometsuke Chawan or Bowl. These floral motif bowl are very popular during the 17th century in Japanese Royal Court. The ever popular teak wood 'Bali Window' is also hanging on the one side of the dining hall which compliments the wood-glass cabinet placed below it.


My House - Dining

Left: The copper calligraphy of Ayyatul Qursi in a wooden panel frame is hanging on the hallway to the Master Bedroom, directly visible from the main entrance (good feng shui and avoid evil spirits entry). On top of it is a hand-painted Gypsy's motif deco plate from Macau, made in 1936.

Right: A friend of mine from Johor Bahru presented this brush painting as a farewell token. The bamboo motif is surprisingly soothing and tranquil if one look 'deep' inside it. Painted on a rice paper by Chinese Muslim and nicely placed on Chinese cotton with floral embossed texture. On top is another deco plate from Macau, a strong Portuguese influence motif.

My House - Hall

Left: Huge teak wood mirror with very minimal deco on the edges - 'kembang teratai' or lotus flower. I hang 2 sets of wall deco plate from Europe on the left and right side of the mirror. Partially visible on the right are hand-painted tiles framed in pine wood from Holland, which I bought more than 11 years ago while travelling solo in Europe. On top is a huge oval shape China's serving plate with small holes around the edges.

Right: The calligraphy of Allah and Muhammad in Arabic, made from black volcano sands in Borobudur, Jogjakarta. Heavy and strong with solid Berlian wood frame.

My House

Left: Another Japanese Ko Imari Sometsuke's plate collection with floral motif. Hanging on a black steel plate hanger from Spain.

Right: French 'Aquarelle' paintings from Daniele Fraboulet, 1996. Aquarelle means 'watercolour' and this realistic fruits and vase/water jar object is seeing framed in white painted pine wood. This is definitely one of my favourite things hanging on the wall.

Monday, September 18, 2006

Semuanya Akan Berubah..........

To my dearest sister, Anita......
bersabarlah dan terimalah hakikat, dia pergi menyahut seruan Illahi lebih awal dari kita semua, itu perjanjian dia dengan Allah sejak azali. Pemergiannya yang secara tiba-tiba, meninggalkan semua yang dikasihinya di dunia ini, termasuklah Anita, amat mengejutkan dan mengharukan. Along memang berharap dia akan jadi sebahagian dari ahli keluarga kita suatu hari nanti, tetapi itu semua tinggal harapan dan kenangan sahaja kini. Semoga rohnya dicucuri rahmat,
Al-Fatihah ke atas Allahyarham Nasaruddin Sheikh Ahmad Nordin.

===============================================

Akhirnya si Azman dan buddy sampai di Miri. Tempat pertama yang kami tuju ialah Piasau Boat Club, had a very early lunch sebab aku kena masuk ofis semula dan kena skip lunch break. Petang tu kami bersantai di rumah sahaja sambil bersembang, maklumlah dah bertahun-tahun tak jumpa. Banyak sungguh perubahan pada budak si Man ni berbanding zaman Universiti dulu dan kali terakhir kami berjumpa kira-kira 3 tahun lepas. Semakin pandai bergaya, semuanya branded dari beg galas Gucci yang harga beribu-ribu ringgit sehinggalah ke pakaian dari butik Zara, Ralph Laurent, Gorgio Armani etc, maklumlah dah jadi Corporate Communication's Exec di sebuah syarikat Insurance terkenal di KL. Gaji pun banyak, itu tak termasuk shares dan investment lain, murah sungguh rezeki budak Kuala Kangsar ni.
Malam tu kami dinner di Thai Secrets Restaurant, thai fusion foods, memang sedap dan harganya pun berpatutan. Tak kisah lah, asalkan sedap dan bukan selalu dapat makan bersama dia. Kami kemudian berangkat mendengar live band sambil sambung bersembang mengenai hal-ehwal semasa, politik dan sudah tentu kisah-kisah nostalgia zaman student dulu. Dalam pada sibuk bersembang, adik perempuan aku Anita telefon sambil menangis "Along....Rudy meninggal.......".
Sabtu pula 'jalan-jalan' keliling kota Miri dan souvenir shopping. Ahad pagi-pagi lagi dah bangun, breakfast di Hole9, makan mee jawa yang sedap sesungguh tu, right after that terus masuk ke Brunei, langsung ke Bandar Seri Begawan. Sempatlah juga ke beberapa kawasan yang 'wajib' di singgah kalau ke Brunei. Sempat pula shopping crystal/glassware Bohemia yang tersangatlah murah, macam tak masuk akal murahnya, at least 70% lebih murah dari di KL. Ramadhan nanti aku nak masuk Brunei semula, nak borong Bohemian glassware tu sekali. On the way balik, singgah di Kuala Belait for dinner, makan murtabak superb and teh tarik di kedai orang Malbari. Just in time sampai Miri dan langsung ke airport dalam hujan lebat berserta angin kuat, for departure jam 9.40pm. Penat tetapi seronok sangat jumpa member kamceng zaman Uni dulu, lebih-lebih lagi bila tengok dia dah berjaya, pandai bergaya dan kaya!!!!!!!! Pic si Azman bergaya depan Kampung Air, Bandar Seri Begawan.

Azman Abdullah

Thursday, September 14, 2006

Statement From Benjamin Franklin in 1789

Support Aman Palestine - an initiative to help Palestine. For further information, click this link

Ben_Frank

"Curses were pronounced on those among the Children of Israel who rejected Faith, by the tongue of Dawud (David) and of 'Isa (Jesus), the son of Maryam (Mary), because they disobeyed and persisted in Excesses." (Al-Quran. Surah Al-Maidaah 5:78)

"And in their footsteps We sent 'Isa (Jesus) the son of Maryam (Mary), confirming the Law that had come before him: We sent him the Gospel: therein was guidance and light, and confirmation of the Law that had come before him: a guidance and an admonition to those who fear Allah. Let the People of the Gospel judge by what Allah hath revealed therein. If any do fail to judge by (the light of) what Allah hath revealed, they are (no better than) those who rebel." (Al-Quran. Surah Al-Maaidah 5:46-47)

"Listen to this, O house of Jacob, you who are called by the name of Israel and come from the line of Judah, you who take oaths in the name of the LORD and invoke the God of Israel— but not in truth or righteousness-" (Bible. Isaiah 48:1-3)

Tuesday, September 12, 2006

Kalendar Atas Meja

Pandang-pandang, jeling-jeling kat kalendar atas meja ni. Dah masuk bulan September, lepas tu Oktober, lagi dua bulan lepas tu dah penghujung tahun 2006. Macam-macam rencana berlegar kat kepala ni, dan semenjak semalam aku betul-betul 'blur' kat tempat kerja. Aku kena keluar dari Miri secepat mungkin, tak sabar nak tunggu hujung minggu depan. Nasib baik si Azman Abdullah nak datang ke Miri hari Jumaat nanti, maka dah macam-macam rencana aku buat. Lagipun dia datang dengan 'buddy' dia, nak sambut birthday dia kat sini, nak makan seafoods sedap-sedap di Miri, nak bersantai 'tanning' di tepian pantai. Lately ni aku asyik terfikir hendak 'pulang' ke Indonesia, kuat sangat perasaan tu, saban hari aku dok cari flight schedule ke sana. Bercongak-congak tarikh dan masa yang sesuai, kena pergi juga sebelum akhir tahun. Pasti nanti ramai yang tertanya kenapa ada tarikan kuat di Indonesia, jawapannya hanya aku dan Yang Maha Mengetahui sahaja yang tahu. Entah dah berapa banyak kali aku menjejaki kaki ke sana.......... tarikan 'keturunan' dan 'darah tumpah' atuk dan moyang agaknya yang seakan-akan memanggil "jangan lupa asal-usul".

Sate Jawa

Kali terakhir aku ke negara seberang tu ialah masa sambut Aidil Adha tahun lepas, sekitar Februari 2005, masa tu aku sambut di Jogja setelah beberapa hari di Jakarta. Naik keretapi First Class yang tambangnya lebih mahal dari tambang kapal terbang. Mengharap nak menikmati pemandangan indah sepanjang perjalanan, hampa belaka kerana hujan turun hampir di setiap daerah. Dari Jogja aku terbang pula ke Bali untuk beberapa hari sebelum pulang terus ke Johor. Rasa seperti sudah bertahun-tahun lamanya aku tak 'pulang' ke Indonesia. InsyaAllah, aku akan sambut Ramadhan di Batam (tetapi suasana di Batam berbeza dari pulau Jawa, Batam tak banyak beza dari Tanah Melayu, dan sememangnya pun Batam dahulunya sebahagian dari Empayar Johor-Riau). Aidil Fitri nanti congak-congak akan ke Bandung, kalau sempat singgah ke Jakarta sekali. Pasti banyak rumah yang aku nak kunjungi kalau ke sana, termasuklah ke rumah pelakon siri Hikmah kat Astro Ria tu, sapa tatau?

Terpandang paspot dalam laci, dibelek-belek, kali terakhir ke Indonesia ialah pada 12 Jun 2005 rupanya. Kemana saja...

Monday, September 11, 2006

Dalam Benak Ini........

Perasaan RINDU melanda. Rindu pada seseorang, seseorang yang selalu ada dalam kalbu dan fikiran. Entahlah..... susah sungguh nak menafsirkan perasaan ni, bukan sengaja dibuat-buat, tiba-tiba datang menerjah, kemudian meninggalkan kesan-kesan yang sukar diluput. Kenapalah kau tercipta bukan untukku? Maha Mengetahui Ya Rabbi..... kenapa dia bukan untuk diri dan hidup ini? Kenapa aku harus menanggung perasaan ini? Perlukah aku melalui perjalanan yang amat panjang dan jenuh ini? Hidupku hanya untukMu Ya Rahman. Aku mengecapi kebahagiaan ini juga kerana limpah kurniaMu..... tetapi..... aku tetap bersyukur.... aku bersyukur.... walau ianya tidak sesempurna yang diimpikan. Hanya Kau Yang Maha Mengetahui segala isi hati ini, segala apa yang bergejolak di raga ini. Perasaan Rindu ini juga anugerah dariMu, sehingga kadang-kala sukar untuk aku memahami dan menanggungnya.

Al-Baqarah 2:32

They said: "Glory to Thee: of knowledge we have none, save what Thou hast taught us: in truth it is Thou Who art perfect in knowledge and wisdom." (Al-Baqarah, Surah: 2, Ayat: 32)
Malaikat itu menjawab: Maha suci Engkau (Ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain dari apa yang Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkau jualah Yang Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.

Ke Mana Mahu Pergi?

Ceux-ci sont les photos d'endroits que j'ai projeté d'aller pendant les vacances Eid-Fitr. Je ne prenais pas toujours de décision à laquelle la destination je devrais aller. Devrais-je juste saisir mon sac et aller à quelques belles plages ensoleillées ?

Destinasiku....

Sejak kelmarin aku masih bercongak-congak, musim Aidilfitri nanti mahu ke mana? Aku sudah pun beli tiket untuk pulang ke Johor Bahru dan sebentar tadi dah pun memohon cuti raya. Aku akan berada di bumi bertuah 'Permata' ni selama 10 hari, lama benar rasanya. Memandangkan kampung aku sekelumit atau sekangkang kera sahaja, dan saudara-mara pula semuanya tinggal berdekatan, maka aku buat keputusan untuk 'jalan-jalan' ke negara luar. Ya, aku dah tepu sekali lagi, perlu keluar negara.... persoalannya... perlu ke? ke mana pula kali ini? mulanya bercadang mahu ke kampung halaman Rhon di Padang, Sumatera, kemudian dia tiba-tiba menyarankan ke Bandung sahaja kerana dia pernah menuntut dan menetap di sana, aku macam keberatan. Terasa pula ingin ke Bangalore, India bila lihat promosi Jetstar Asia, tak kurang menarik juga kalau menjengah ke Hanoi atau Macau. Ke Bangkok? mungkin tidak, tetapi kalau ke Pulau Krabi mungkin. Ke Darwin, Australia.....emmmm.... tak ada apa sangat di sana, lebih-lebih tengok Kangaroo melompat-lompat. Tunggu saja MATTA dalam beberapa hari lagi, kemudian baru buat keputusan mahu ke mana. Ada sesiapa nak beri cadangan atau offer beraya di kampung mereka?
Hujung minggu depan berkursus di Singapura, memandangkan aku bertolak lebih awal dari tarikh kursus, maka aku bercadang menziarahi dan menyambut Ramadhan bersama Rhon sekeluarga di Pulau Batam, Indonesia. Kemudian sambung bercuti di Johor sambil membuat persiapan Aidilfitri. Hujung minggu ni pula mungkin ke Bandar Seri Begawan, Brunei kerana menjadi 'pemandu pelancong' kepada sahabat yang akan 'cuti-cuti' di Miri ni.

Thursday, September 07, 2006

Baju Biru Tali Leher Merah

Almost a year now (by end of this month) since I left the previous Company in my homestate. It was my first interview and my first job since I graduated from UiTM in December 1999. I vividly remember that lucky day, a week after my final exam in Uni, somebody from that Company phoned requesting me to come for an interview in JB the day after (I was still in KL at that time). I rushed back to JB without thinking twice or so whether I should settle down again in JB after so many years ramblings in KL. It was bright and humid Wednesday afternoon, I wore a cotton mixed wool blue long sleeve shirt tailored by Sparkmanshop, a red with yellow and green small patterned Givenchy’s silk necktie matched with black trousers. The CEO himself interviewed me accompanied by the Head of Marketing & Corporate Communication (Marcom). I’m not really sure why the Marcom and not IT representative was present, as I was applying for an IT post in the Company. I was so bold to ask the CEO why is the Head of Marcom and where is the IT’s! He explained that both of them just finished a discussion and invited him to join for the interview.

After nearly 20 minutes of serious conversation and 'diplomacy', the Marcom guy insisted me to join his department, he said that I will be a very good bet for his expanding forces, I have the qualities and skills to be in the pool. I paused for a few seconds, told to myself “I’m not good in doing marketing, no good in selling things, I don’t want to sell anything, I just want to practise my IT skills”, he was like convincing me really hard to accept his offer, and I replied with big NO! Even with that big NO he still giving me chances to reconsider his offer if things not in my favour in IT department. I’m so confident that I will get the IT job albeit the ‘negative’ attitude showed toward the Marcom guy. An hour later I already arrived at home, and to my amazement, mum told me that somebody from the Company called and ask me to report duty tomorrow. What? That soon? Are they trying to pull my leg? Me still in the state of pleasant shock, grabbed my mum’s hand and give her a deep tender kiss.

After five 'colourful' years serving to the Company, I’ve made a decision to move forward and go somewhere - to expand my horizon. This was my first job application and first interview since I joined the ex-Company more than 5 years ago. This time around……again I can see the bright twinkling stars above me. I got through the stringent interview and here I am in North Borneo, serving the other Company since end last year.

Givenchy&Sparkmanshop

Ada rakan-rakan yang bertanyakan apa ‘resepi’ untuk murah rezeki. Pada aku mudah saja, kita tanya diri kita dulu, apa niat kita untuk bekerja, adakah kita ikhlas bekerja? Kita bekerja untuk siapa dan apa? Dan ke mana perginya wang gaji kita, bagaimana kita membelanjakannya dan untuk siapa. Setiap kali kita melakukan kerja perlu ada keikhlasan, niat di dalam hati kita lakukan semua kerja itu dengan ikhlas. Niat itu penting, selalulah berniat apa sahaja yang kita lakukan adalah kerana Allah, pergi kerja juga satu ibadah, niat dalam diri sebelum kita keluar bekerja. Rajinlah bersedekah, walaupun sedikit atau yang termampu, jangan berhenti bersedekah. Sedekah ni boleh wujud dalam banyak bentuk, orang lain tak perlu tahu ke mana kita bersedekah dan berapa banyak jumlah kita bersedekah. Paling mudah kita juga boleh bersedekah kepada keluarga kita sendiri, niat dalam hati apa yang kita beri itu dianggap sedekah. Jangan ada hasad dengki dengan rakan-rakan sekerja, jangan sesekali menabur fitnah dan menghasut. Setiap kali dapat bonus atau increment gaji, pasti banyak suara-suara sumbang kedengaran. Si Polan tu kerja tak bagus, tapi dapat bonus banyak, naik gaji, naik pangkat sebab dia kipas bos. Kita mesti ingat, rezeki itu datang dari Alllah, anggaplah yang si Polan itu murah rezeki, dah memang rezeki dia ditentukan sebegitu. Apa yang perlu kita buat? Kerja bersungguh-sungguh, komited pada majikan dan tawakkal kepada Allah.

Sunday, September 03, 2006

Timeless Kuching.........

Kuching, Sarawak

Click the icon for more of Kuching's photos: View slideshow

Kuching has a long history as a trading centre which, over the centuries has brought people from various countries to settle in the area. Malays, Chinese, Indians, Europeans and others have joined the many indigenous groups of the region to create a city which a rich and unique cultural heritage. Before the 19th century, Sarawak was a typical Malay principality under the control of the Sultan of Brunei. Sarawak was peaceful place. However, there were some tyrant officers (Sultan Representitives) from Brunei. Many Sarawakians were forced to pay high tax and local officers were sacked without any reason. These caused a large demonstration against the Brunei Empire.

James Brooke, a rich English Adventurer was asked by the Sultan of Brunei to stop the demonstration in Sarawak. The demonstrators were no match to James Brooke's yatch, the Royalist. As a sign of appreciation, the Sultan of Brunei appointed James Brooke as Governer of Sarawak. James Brooke requested British Navy assistance to protect his position. He then chased out all Sultan Brunei's officers from Sarawak. With anger, the Sultan of Brunei tried to stop James Brooke but Brooke attacked the Sultan first. The Sultan was forced to sign an agreement and Sarawak was fully handed over to Brooke. From then onwards, James Brooke became the first English Rajah of Sarawak. The arrival of James Brooke, who become the first English Rajah of Sarawak, marked the beginning of Kuching as an important administrative centre and consolidated its role as a port. His successor, Charles Brooke, 1868-1917, was responsible for many of the historic buildings still associated with the waterfront. Since 1963 when Sarawak became part of the Federation of Malaysia, Kuching has changed and developed into a flourishing modern city.

Merasalah copy paste katanya cerita pasal Kuching. Macam tak der idea nak menulis segala, tapi banyak foto yang nak dikongsi bersama. Background music marching segala tu semua dah tukar, memacam lagu dok experiment, last-last lagu si Hazami ni jugak jadi pilihan, tatau kenapa. Seminggu akhirnya di Kuching, sempat meronda segala, beli tikar Sarawak, yang ni special sikit sebab memang dibuat oleh orang Bidayuh, bukan yang diimpot dari Indonesia. Harga lebih mahal sikit, tapi puas hati dengan hasil kerja yang lebih halus, kemas, bersih dan kulit rotan 'sagak emas' yang licin bersinar. Nampak sesuai sangat letak kat dining hall, kena dengan deco yang dah sedia ada.

Semenjak meninggalakan Miri minggu lalu, tetiba rasa 'kerinduan' yang amat. Rindu dengan Miri, dan bukannya Johor Bahru atau Kuala Lumpur atau Jakarta mahupun Batam. Kenapa ek? Bukannya ada seseorang yang istimewa di Miri... tidak.... rindu pada 'bantal busuk', pada katil luas empuk, pada semua yang ada kat dalam rumah tu. Pelik kan? Sebab itulah aku bawa dan hangkut semua perabut dari Johor ke Miri ni, maka kuranglah rasa kerinduan pada so called kampung halaman. Bila dah masuk ke dalam rumah, dah tak terasa berada di mana-mana tempat asing, pelik tapi benar. Semenjak berpindah ke Miri ni, belum lagi menukar atau membeli perabut baru, belum nak tukar citarasa atau memang tak cukup ongkos......