Tuesday, August 29, 2006

Pre Merdeka Parade 2006

Click the icon for more of Merdeka Parade photos View slideshow

PRE MERDEKA PARADE 2006
I arrived in Kuching on hazy Sunday morning, Jan is very kind enough to fetch me at the airport albeit his 'busy' schedule and just arrived in his lovely hometown the evening before. We went straight to the 'day market' or Tamu in Satok for some 'sight seeing' and had lunch at a briyani restaurant nearby- fantastic foods! Check-in at Holiday Inn, took a quick nap and later went for shopping, I became shopaholic out of sudden. Bought Portugal number 7 Futbol red and green t-shirt and a large bottle of Armani Code cologne. Briefing later that evening, distribution of uniform, shirts, shoes etc. Im not quite sure about the uniform as the 'Pecten' logo is so huge hanging at the back of the red and yellow coloured cotton shirt. Nevertheless, I'm still very proud for representing the company, acclaimed as the "Best Employer" in Malaysia!
Monday morning we left the hotel as early as 6am, had very early continental breakfast and everyone look so enthusiastic to start the day. I was told that around 60 contingents taking part in the Merdeka (National Day) parade, excluding the 'floating boat', militay machines or tankers. I think at least 12,000 people gathered near the padang that morning. Such an amazing atmosphere!!!
Percaya tak, sebenarnya dari kecik lagi aku dah pasang angan-angan nak masuk perbarisan Hari Kebangsaan ni. Masa aku sekolah rendah dulu, ada sekali ikut pakcik aku pi Dataran Merdeka sebab makcik aku masuk perbarisan wakil UMNO. Macam best jer jalan dengan segak sambil lambai-lambai, dan selalu juga aku mengikuti acara ni kat tv jer, maklumlah bukan tinggal kat KL, yang mana peluang untuk serta selalu ada.
Beberapa hari ni memang memenatkan, petang semalam ada latihan perbarisan lagi di stadium. Malam aku bersama Suraya (minah ni pun masuk perbarisan jugak) dan Jan makan di restoran tepian sungai Sarawak - Barok namanya, konsep ala-ala kampung dengan muzik tradisional/etnik. Pagi tadi bangun seawal jam 4, bersiap sedia untuk ke dataran jam 5 pagi! Sarapan pun ala kadar sebab terlalu awal. Selesai perbarisan sekitar jam 10, dan sempat menghirup cafe latte sambil upload gambar. Malam tadi ke rumah ex-classmate masa kat Universiti dulu, Linda dan Wan Mazli (terima kasih banyak-banyak atas layanan yang sungguh memuaskan), makan malam Laksa Sarawak yang pedas dan sedap. Dan malam ni aku berjaga agak lewat sebab esok dah tak ada latihan lagi. Hari untuk membuat 'lawatan' ke sekitar bandaraya Kuching.

Friday, August 25, 2006

Bagai Pinang DiBelah Dua.........

Mala & Hatta Wedding

Semenjak aku berpindah ke Miri, inilah kali pertama aku mengenakan baju melayu lengkap. Baju Kurung Teluk Belanga yang menjadi identiti orang Johor. Terasa seperti berada di semenanjung pula, lengkap berkain samping songket tenun dari Terengganu dan bersongkok baldu yang dibeli di Alor Setar. Teringat-ingat pula kampung halaman, kalau sebelum ni aku memang selalu berpakaian begini, sebab banyak majlis dan acara yang dihadiri mensyaratkan berpakaian batik atau tradisional. Dan memandangkan aku agak aktif dalam UMNO, NGO dan macam-macam lagi, maka setiap tahun pasti beberapa helai akan ditempah. Macam-macam koleksi warna ada, begitu juga dengan kain samping, selalunya yang ditenun tangan dari Terengganu menjadi pilihan.
Bercerita mengenai Baju Kurung Teluk Belanga ni, biarlah kita sorot sedikit sejarah mengenainya. Baju Melayu Johor 'Kurung Teluk Belanga' sudah dikenali sejak awal abad yang ke-18 dan diperkenalkan oleh Sultan Abu Bakar sebagai memperingati perpindahan pusat pemerintahan dari Teluk Belanga di Singapura ke Tanjung Puteri (sekarang dikenali sebagai Johor Bahru). Perpindahan pusat pemerintahan ke Tanjung Puteri pada 1866 tersebut makin memperkukuhkan gaya baju Melayu itu sehingga menerbitkan jati diri budaya orang Melayu Johor. Seperti mendapat suatu 'aura' setelah lengkap berpakaian baju kurung Teluk Belanga ni, rasa macam nak naik pelamin pun ada....how?
Semalam merupakan hari pernikahan Mala dan Hatta, staff di sini. Mala berasal dari Muar-Johor dan Hatta pula dari Kuching-Sarawak. Mulanya aku agak kurang pasti dan janggal nak mengenakan baju Melayu ni, sebab katanya cuma majlis 'makan-makan kecil' dan dari senarai nama jemputan tu, macam tak ramai. Disebabkan aku dah 'meroyan' nak pakai baju Melayu, maka dikuatkan juga semangat pakai baju 'raw silk' ungu dari India yang dah 3 tahun siap ni. Ternyata, majlis yang 'simple' ni menjadi meriah dengan paluan kompang segala. Ramai saudara-mara Mala dari Johor yang hadir berbaju kurung Teluk Belanga. Sebelum tu, aku memang dah berjanji dengan Suraya (she is a Geologist kat sini) untuk pergi ke majlis tu bersama-sama, pakai pakaian yang warna sedondon dan akhirnya sempat posing-posing kat dalam rumah aku. Lepas ni siaplah... gossip..... siap ada yang bertanya kat aku 'is she your girl friend?' dan dia pun juga ditalu soalan yang sama..... By the way, Suraya tu pun orang Johor, sebelah daerah jer.

Monday, August 21, 2006

My 100th Posting!!!

Mak in party 1969

I've been blogging since May last year. It was all started when a friend of mine asking me "do you have a blog?" and another friend insisting to send him my vacation photos through email or put up on blog. To cut it short, I learnt how to blogging by myself, through trials and errors, through ups and downs etc. And now, I'm addicted to blogging. And I didn't realize that I can find so much 'thing' through blogging. How to commemorate my 100th entry or posting? Well, you can see from the pics, that my mother already invited all her friends and neighbours for some nice and decent party for me...heheheheehe.... pics taken circa. 1969 (she's only 19 at that time). Now I know, why I always like to wear sunglasses.....emmmm even at night. THANK YOU to all visitors to TEPAK SIREH blog.

Tak sangka yer, dah masuk posting ke 100 rupanya blog Tepak Sireh ni. Dah berpuluh ribu orang datang melawat, dah ada peminat setia, dah ada kawan-kawan blogger, kawan yang dah lama tak jumpa tapi boleh terserempak kat sini, orang yang duduk jauh-jauh tetapi rasa macam dekat jer pun ada, mereka yang selalu beri nasihat, yang selalu hantar private email, secret admirers....... TERIMA KASIH kepada semua pengunjung blog TEPAK SIREH. Dikesempatan ni juga, nak minta maaf ler kalau ada posting-posting 'terlampau', yang menyinggung perasaan, yang ada kontroversi, yang tak sesuai, yang kurang tepat informasinya. Ianya merupakan tulisan yang menggambarkan sebahagian daripada kehidupan penulis atau yang empunya blog ni. Banyak rasionalnya kenapa sesetengah posting tu dibuat dan dikongsi bersama dengan orang lain atau 'stranger' atau memang sengaja dikongsi bersama rakan-rakan dan keluarga (even my siblings and mom read the blog). Sokongan dan nasihat dari semua, tak ternilai dan amat dihargai.

Je célèbre mon 100ème 'posting' dans mon blog appelé Tepak Sireh. Le merci à tous les visiteurs de mon blog. Visitez vraiment Tepak Sireh toujours....

Celebro mi 100 'posting' en mi blog llamado Tepak Sireh. Gracias a todos los invitados de mi blog. Visite Tepak Sireh's blog....

Ich feiere meine 100. 'posting' in meinem blog genannt Tepak Sireh. Danke allen Besuchern meines blog. Besuchen Sie Tepak Sireh immer......

Tuesday, August 15, 2006

Puisi: Dalam Getar Membara

Dalam Getar Membara


Sejak kebelakangan ini banyak perkara yang berlegar di fikiran, agak dalam juga berfikir, fikir tentang diri sendiri dan perhubungan dengan Maha Pencipta. Selalunya dalam meneruskan hidup di bumi Allah ini, akan ada satu ketika kita dipertemukan dengan suatu persimpangan, kita akan tiba-tiba tersedar dari lamunan yang agak panjang, di mana kita dituntut untuk membuat keputusan yang akan menentukan sebab-musabab kewujudan kita, menentukan hala tuju hidup yang seterusnya dan bercongak-congak apa yang kita mahu dalam hidup ini dan hari kemudian.

Sebenarnya situasi hampir serupa pernah berlaku 4 tahun dulu, maka terciptalah puisi "Dalam Getar Membara" yang serba sedikit menggambarkan apa yang ada dalam fikiran dan perasaan. Antara lain puisi ini menceritakan apa yang ada di dalam hati nurani, fikiran dan pengetahun agama yang sangat terhad. Sebelum kita lahir ke dunia ini, roh kita telah berjanji kepada yang Maha Esa bahawa kita akan akur kepada perintahNya. Kita tidak sabar-sabar untuk melihat dunia, tetapi setelah kita lahir, dari semasa ke semasa, kita lupa akan segala janji kita kepada Al-Khalid, kita engkar segala arahanNya, kita semakin jauh terpesong.... maka tiba-tiba kita tersedar, seperti ada 'unconcious signal' yang memberitahu bahawa kita wajib kembali memegang janji, kembali kepada fitrah.

Lagu 'Hikmah' yang kita dengar ini merupakan lagu nyanyian artis Indonesia, Netta KD Danii, hasil ciptaan Chossy Pratama, original sound track sinetron Hikmah. Setiap kali mendengar lagu ini, setiap kali itu juga perasaan menjadi sayu, insaf dan mengimbau peristiwa lampau. Setiap perkara yang berlaku dalam hidup kita ini, pasti ada hikmahnya, yakinlah.... Allah itu Maha Mengetahui!

Thursday, August 10, 2006

STOP THE WAR!!!

Lebanese Child War Victim

Blog 'Tepak Sireh' berkabung di atas kematian mereka yang tidak berdosa di Lubnan dan Palestine.
The 'Tepak Sireh' blog mourn on the death of innocent victims in Lebanon and Palestine.
Le 'Tepak Sireh' blog portent le deuil sur la mort de victimes innocentes au Liban et à la Palestine.
El 'Tepak Sireh' blog se afligen en la muerte de víctimas inocentes en Líbano y Palestina.
'Tepak Sireh' blog trauern auf dem Tod von unschuldigen Opfern in Libanon und Palästina.
O 'Tepak Sireh' blog estão de luto na morte de vítimas inocentes no Líbano e a Palestina.
'Tepak Sireh' blog носят траур на смерти невинных жертв в Ливане и Палестине.
With the Israel attack on Lebanon getting complicated and destructive everyday, children are the worst victims under the present circumstance. The attack was launched against the Hezbollah militia but the victims of war are none other than the Lebanese Children. Almost one third of the Lebanese who have lost their lives are children. What is wrong with the international organizations?
This barbaric massacre is a violation against human rights and international laws. Instead of an armed conflict, the Israel-Lebanon war has become a war of the children. The Israeli children are leaving missiles with their taunting message, which is a direct slap on the face of humanity and the elder generation. The messages send by the Israeli kids read: "Dear Lebanese/Palestinian/Arab/Muslim/Christians - Kids, Die with love.Yours,Israeli Kids"
What the adults in Israel are teaching their children is very monstrous? More than 55% of the all the war causalities in Beirut is children, all below 15 years of age. Due to the unpredictable nature of bombing, children’s are hardly able to save themselves, and already they are having a nervous breakdown. STOP THE WAR!!!
Dans le français:
Avec l'attaque d'Israël sur le Liban étant compliqué et destructif quotidien, les enfants sont les plus mauvaises victimes dans la présente circonstance. On a lancé l'attaque contre la milice Hezbollah mais les victimes de guerre sont personne d'autre que les Enfants libanais. Presque un tiers du Libanais qui a perdu leurs vies est des enfants. Qu'est-ce qui ne va pas avec les organisations internationales? Ce massacre barbare est une violation contre les droits de l'homme et les lois internationales.
Au lieu d'un conflit armé, la guerre d'Israël-Liban est devenue une guerre des enfants. Les enfants israéliens quittent des missiles avec leur message raillant, qui est une claque directe sur le visage d'humanité et de la génération aînée.Les messages envoient par les gamins israéliens lisez: "Le Cher Libanais / Palestinien / Arabe / Musulman / Chrétiens - les Gamins, Mourez avec l'amour.Le vôtre,Gamins israéliens"
Que les adultes en Israël enseignent que leurs enfants sont très monstrueux?
Plus de 55 % de toutes les causalités de guerre à Beyrouth est des enfants, tous au-dessous de 15 ans d'âge. En raison de la nature imprévisible de bombardement, les enfants sont à peine capables de se sauver et déjà ils ont une dépression nerveuse. ARRÊTEZ LA GUERRE!!!
En Español:
Con el ataque de Israel contra Líbano complicado y destructivo diario, los niños son las víctimas peores en la circunstancia presente. El ataque fue lanzado contra la milicia Hezbollah pero las víctimas de guerra no son ninguno además de los Niños libaneses. Casi un tercero del libanés quiénes han perdido sus vidas es niños. Qué pasa con las organizaciones internacionales?
Esta masacre barbárica es una violación contra derechos humanos y leyes internacionales. En vez de un conflicto armado, la guerra de Israel-Líbano se ha hecho una guerra de los niños. Los niños israelíes dejan misiles con su mensaje insultante, que es una bofetada directa de la humanidad y la generación mayor. Los mensajes envían de niños israelíes lea: "A libanés / Palestino / Árabe / Musulmán / Cristianos - Niños, Muera con el amor.Suyo,Niños israelíes".
Qué los adultos en Israel enseñan sus niños es muy monstruoso? Más del 55 % de todas las causalidades de guerra en Beirut es niños, todos debajo de 15 años mayores de edad. Debido a la naturaleza imprevisible del bombardeo, de niños son apenas capaces de salvarse, y ya ellos tienen un colapso nervioso. PARAR GUERRA!!!

Sunday, August 06, 2006

My Mediterranean Cuisine

My Mediterranean Cuisine

Jom kita belajar memasak! Dalam demam dan kurang sihat ni, aku gagahkan juga untuk memasak hari Sabtu lepas, sebab dah janji dengan kawan-kawan dan juga malam ni last day Faizal (my housemate) berada kat sini. Dia balik semula ke KL, firstly sebab dia nak nikah dan keduanya dia dapat kerja baru. So, inilah resepi yang aku dok bertungkus-lumus masak 'Mediterranean Cuisine'. Thanks to Ants dan Jan sebab jadi assistant Chef, and to Miss Cha yang jadi photographer. Jangan tanya kat mana aku belajar memasak ni semua, nanti korang tak percaya. Apa pun, banyak berjalan luas pandangan bertambah ilmu.

Left to right:
1. Appetizer. Atlantic Tuna on Ritz. Topping- tuna flakes, mayonnaise, pepper, salt, diced onion placed on Ritz salted biscuit. Garnished with red chillies and diced cucumber.

2. Green Salads -Chick peas, red kidney beans, cherry tomatoes, feta cheese, green and red romaine lettuce. Dressing - Olive oil, Apple cider vinegar, lemon juice, salt and pepper.

3. Grilled Chicken in vegetables medley - Season chicken with salt, pepper, brown sauce, balsamic vinegar, honey and lemon juice. Grilled whole chicken until tender and golden brown. Vegetables Medley - Green and Red Capsicum/pepper, Portobello mushroom, celery, onion, carrot and tomatoes. Stir fried in olive oil, add chopped garlic, black pepper, chicken stock, salt and lemon juice. Spread the vegetables on top of the cooked chicken.

4. Grilled Lamb Sahara style - Lamb shoulder marinated with honey, barbeque sauce, black pepper, curry powder and salt. Brinjal/egg plant seasoned with salt and cumin powder, grilled. Boil pink mini potatoes, once tender, grill together with lamb. Add fresh basil leaves all over the lamb.

5. Couscous - brown coucous (I brought all the way from Morocco), add olive oil, butter, chicken stock and fresh tomatoes.

6. Saffron rice - rice cooked in fresh milk, add 3 tablespoon butter, cinnamon stick, star anise and clove. And also add diced orange peel/skin, saffron and corriander leaves when the rice is half cooked.

7. Potato au gratin - Grilled thick slice potatoes placed on baking bowl, add a mixture of fresh milk, butter, eggs, salt and ground pepper. Topped with cheese, baked until golden brown and fluffy.

8. Dessert. Corn Pudding with Strawberry Jelly. I prepared this in the morning before going to the market. Corn flour mixed with fresh skim milk, evaporated milk, coconut cream and sugar. Put on fire and add a can of sweet corn plus vanilla essence, stir until the mixture is thicken enough. Pour into serving dish/bowl. Leave some of the mixture and add chocolate and instant coffee powder. Stir well and decorate on top of the serving bowl. Let the pudding in the fridge before adding a layer of strawberry jelly.

Friday, August 04, 2006

Agenda August Aku

Agenda August Aku Calendar

De nouveau, j'écris dans le français. J'ai vraiment voulu écrire quelque chose dans mon blog, mais je ne sais pas qu'écrire, quelqu'un peut-il m'aider ? Écrivons de mon ordre du jour pour le mois d'août comme je crois que je vais être extrêmement occupé...... Mon ordre du jour d'août (Agenda August Aku):
1. Aku ada conference 3 hari kat Marriot Spa & Resort Hotel. Sepanjang conference tu sudah tentu sibuk dengan bermacam program yang diatur. Yang pasti, sehari 5 kali makan. Larat ke?
2. 4 hari kat Kota Kinabalu, sepatutnya pergi berdua dengan kawan, tetapi last minit dia beritahu yang dia kena attend training kat Singapore. Makanya aku berseorangan kat KK nanti selama 4 hari! Plan nak diving dan lepak2 kat pulau, atau perlu ke aku cancel trip kali ni? aku belum buat keputusan... tengoklah nanti... macam tak best jer pi sorang2.
3. Kena arrange untuk buat program untuk department, ala-ala outing sebab we all achieved so many accomplishments throughout this year. So, ada lunch kat Boat Club dan aku kena buat games, maybe nak buat Mini Treasure Hunt. Bangga juga sebab team aku banyak contribute to the department success, dapat promotion ke? dapat naik gaji? dapat duit saku USD$250? aku bekerja dengan satu nawaitu......."kerana Allah ta'ala".
4. Selection untuk bowling player, aku nak masuk jugak walaupun main macam cikai, sebab tournament tu nanti buat kat KL, so dapat ler jenjalan. Terpilih ke aku nanti? Peluang 50-50, kita tunggu dan lihat minggu depan ek....
5. Next week dah mula latihan berkawad.... berkawad??? nak masuk askar ke? tak ler, sebab aku volunteer untuk wakil syarikat for Merdeka Day Parade, peringkat nasional akan diadakan di Kuching, Sarawak. Makanya aku pun akan berada di Kuching selama seminggu. Jangan lupa tengok aku live kat tv, aku nak lambai2 'ratu' sambil jerit2 "I love you mom!".... Dah kibar Jalur Gemilang??????

Wednesday, August 02, 2006

Ada 'Petanda' yang cuba 'Menduga'...

dhoby's ghost

I have this very strange and eerie feeling lately, it seems that 'somebody' is always standing outside the bedroom windows and watching me whilst I'm ready to close my eyes to sleep. And what make things more creepy is, I also felt that there are 'people' standing around my queen size bed and acting the same way - watching me in the darkness, silently and 'unmoved'. It has been going like this for almost a week now, which made me lite-up the bedroom each time I go to sleep, which is uncommon previously. I felt the strong 'present', the 'aura', the smooth 'breeze' around the bedroom. What should I call it? Spirit? Ghost? Angel? Devil? Supernatural? or what?........ it's really disturbing me (and frankly speaking, I can even feel the 'present' while writing this entry!). Mrasalah blogging dalam selimut..............

Macam semalam, habis jer browsing Internet, aku siap-siap untuk tidur. Elok jer aku padamkan lampu (aku sentiasa tidur dalam gelap), tetiba rasa macam ada orang dok menjengah kat luar bilik. Aku turunkan semua langsir, dan terus sambung tidur. Dalam pada tu, bila aku toleh ke kanan, dalam kesamaran tu, terasa pulak macam ada orang berdiri di tepi pintu dan di depan almari. Aku bingkas bangun dan nyalakan lampu, terang-benderang bilik dengan 5 biji mentol (it's a kind of candelier). Selepas tu baru rasa selesa tidur. Dan yang pastinya, aku akan tiba-tiba terjaga dari tidur dengan tidak semena-mena, pandang siling, pandang kanan, pandang kiri, pandang tingkap, pandang pintu.... sambung tidur. Aku tak pasti kenapa jadi macam ni, mungkin ada 'petanda'...... sepertimana yang pernah terjadi 2 tahun lepas. Ada tragedi, ada kisah syaitan dan iblis, ada kisah bomoh Siam, ada 'sundel bolong' yang berkeliaran.... mudah-mudahan perkara tu tak berulang lagi. Seksa rasanya..............