Monday, December 18, 2006

Hashing In Brunei

I was in Brunei last weekend, for the 5th times this year, and this time for few sensible reasons - first being so bored in Miri, secondly to meet up with friends in Bandar (Lady 'S' and Deng) and finally tour guided my friend who just joined the Company in Miri. Promised Deng that I will put a night at his new place, but due to unforeseen (or is it my own ignorance?) circumstances, we (Nizam "crab-crab") settled at Centrepoint Hotel in Gadong. We arrived in Bandar after less than 2 hours drive from Sungai Tujoh check-point, 2 hours later we already at Taman Peranginan Tasik, doing the hashing/jungle trekking with Lady 'S' as our leader. I found that I'm not fit enough (not a shock thingy as I've didn't do any regime exercise since Ramadhan) to climb the not-so-stiff hill, it's not that I got exhausted easily or lack of stamina, but while we halted at one of the pit-stop, my vision suddenly became sooooo blurred.... what I can see was a black-dotted-squared visionary. I almost pass-out! Ok, leave the full story behind... the Tasik (I can't see any tasik/lake around though, only a not-so-tall waterfall with big inviting natural pool) is well maintained with pleasant surrounding. Later, Lady 'S' brought us to this Italian Restaurant in Kiulap called Capers for dinner, I had lamb shank on top of penne and shared a sizeable 8 toppings's pizza plus good conversations, it was an absolute treat indeed! Dessert was Cafe Latte with cinnamon powder at Coffeebean before we moved on for our Saturday matinee at Gadong Mall. The Holiday starring Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black (click here for the trailer) is such a perfect movie to watch around this festive season and thats complimented our lovely (plus hectic) day.

Taman Tasik

Disebabkan 'malu' tak boleh nak habiskan panjat bukit semalam, maka aku sarankan kepada Lady 'S' supaya kita buat sekali lagi di sebelah pagi Ahad. Kami tiba di tasik sekitar pukul 7.30 pagi, hari dah begitu cerah dan ada juga yang sudah selesai jogging, hashing dan beriadah. Kali ini aku berjaya sampai ke puncak bukit tanpa berhenti di mana-mana 'pit-stop'. Lenguh sungguh lutut yang kekurangan cecair/lubricant ni, karat semacam. Dari atas bukit boleh nampak sebahagian Bandar, especially kubah emas Masjid Wakaf yang cantik dan unik. Naik-turun bukit ikut jungle trail, kemudian langsung ke kawasan air terjun. Kami bersarapan di coffee house hotel selepas dari Tasik. Berehat sebentar sebelum ke Bangunan Yayasan. Lunch di Nyonya restaurant - dah lama tak rasa cendol sedap macam ni, siap ada cendol purple/keladi.

Patchi Chocolates

These are what Lady 'S' gave me from her business/umrah trip to Jeddah last 2 weeks. 2 boxes of Patchi chocolates made in Lebanon (but you can find it around the world, incl.Kuala Lumpur), 1 box of dates and a tasbih made of Kokka wood from Turkey (Noah's ark and Moses walking stick was made of Kokka wood). I love chocolates, any chocolates except some white chocolate with funny flavoured. When Lady 'S' mentioned Patchi (click the word Patchi to go to the link) to me, straight away my mind projecting a vision of an exclusive, tempting and high quality decorated chocolates. Thanks to Lady 'S' for your great hospitality. Satu perkara yang amat jelas nampak pada orang-orang Melayu Brunei ni (I've been to Brunei since 2003 and have met a bunch of them along the way) ialah cara mereka melayan tetamu. Karakter orang Melayu Brunei mencerminkan budaya dan adat Melayu yang sebenar (yang semakin hilang di kalangan Melayu Malaysia, apatah lagi Singapura - maaf kata). Ciri-ciri yang jelas pada Melayu Brunei ni, antara lain: Mereka amat mengutamakan tetamu, apatah lagi jika tetamu itu sebangsa dan seagama. Cara mereka berpakaian, yang lelaki lengkap bersamping, bersongkok bila keluar bersiar-siar bersama rakan atau keluarga dan apabila menghadiri majlis perkahwinan dan seumpamanya. Sifat lemah-lembut apabila berbicara. Sopan tingkah laku bila bergaul, terutamanya dengan orang luar/asing. Keikhlasan (bukannya berlakon atau pura-pura) dalam membantu atau memberi sesuatu hadiah/cenderamata/senyum...... dan banyak lagi. Bukan ingin memuji tinggi melangit kerana ada teman-teman di sana, tetapi itu hakikatnya dengan bangsa Melayu di Brunei.

24 comments:

Xis said...

Rush
is it possible for me to go to Bandar??

Xis said...

Rush
just realized.. same theme song as for my previous entry - Escapade.. hehe.. anyway.. hmm... :)

Rush Murad said...

xis - of course possible... bukan jauh sangat, normally i pi balik hari. bertolak pagi after breakfast, and come back after maghrib.

Rush Murad said...

theme song? lagu apa??? hiksss... dah tukar lagu ler... lagu yg orang lain tak faham maksud, kecuali yg tau bahasa espanol...

A f f e n d i O s m a n said...

nak pegi jugakkkk
macam best jers.....

bang, nanti orang g sana abang bawak eh!

perjalanan hidup said...

kan? last time masa aku stuck kat Uni Brunei ada mamat yang baik hati hantar aku ke jetty untuk pulang ke labuan. walaupun tak kenal aku dengan rela hati dia beri pertolongan. bley jumpa kes camni kalo kat kl? mimpi la. orang brunei memang baik hati.

SERIAL PLANT KILLER said...

Keh...keh....keh....cepat pancit yer Rush. Ni kena check cholesterol level. Just to give you a heads up, kalau nak buat canopy walk kat poring pun, kena jungle trekking and hiking dulu untuk sampai ke tempat canopy walk tu. Dah sweaty abis, baru best berendam kat hot spring.

Apsal one of the pics tu blurry, yek?

Rush Murad said...

pap - kan? semangat sesama 'Melayu' yang mereka pegang tu memang kukuh, utuh dan sebati. 'rela hati'? aku pun relaaaaa...... hiksssss, sesuatu kan?

Nurul - yer lah, last year masa i buat medical check-up, doctor dah warning yg my cholesterol level kena diperhatikan, kena control intake of certain foods etc. i nak email kat Doc DBI ler, nak tanya apa medicine yg available for reducing the cholesterol....

DBI said...

rush..cepat pancit erh?..cecepatlah berlari ke gym...kali ni tak borong bohemia crystal ke??

shahril aley said...

wah mcm best je cite u kat brunei. so next time boleh ajak members g vacation kat sana ;)

SERIAL PLANT KILLER said...

Rush - How high? Actually, not necessarily have to resort to medicine to reduce cholesterol. Mine was high but the cardiologist advised to do a lot of exercise first rather than rely on medicine and eventually I managed to bring it down. Food intake also important. Nonetheless, Doc DBI is an expert.

perjalanan hidup said...

rush. nak turunkan paras cholesterol dalam darah senang jor. diet n exercise. kalo buat betul-betul bukan setakat cholesterol turun, xtra tyre kat belly pun kempis tau. ops! *lariiik!

Rush Murad said...

DBI- terasa nak pitam tetiba, maybe lepas panjat bukit tu i terus duduk. tapi kalau setakat jalan, few km i boleh buat, no problemo.. kira still power laaa..hiksss.. power ker?

shahril - jom arrr... si fendiosman tu pun nak pi sekali.. buat ala-ala rombongan cik kiah.

Nurul - tak pasti, tapi Doc tu cakap i dah kena berhati2 on my intake of foods. i ni suka makan kambing...hiksss... dah tu makanan kalau masak sendiri pun, sure ada lelemak....but reducing ghee to olive now

pap - mengumpat spare tyre kat belly aku ni laaaa..... i know... i knowwww...... spare tyre ni semakin mengembang..... dan semakin sexy plak.... matilah avang2 verangan...

A f f e n d i O s m a n said...

hmmm
abang shidi...
avoid all she sell sea shells at the sea shore. *matila tounge twister..
elakkan makanan bercengkerang, i know you looooove it. so ur paras segala tu akan turun.

Rush Murad said...

ady - baru plan nak makan seafoods malam ni....... dah lama tak makan kerang goreng kicap, ketam sambal, udang butter..... whammmm!!!!!

A f f e n d i O s m a n said...

abang oiii....
yang tu la kene reduce...
just my sekupang! adi ni kimpy gaks, tapi makan2 camtu adi jaga bang...

cumanya adi ni malas nak senaman...hahahaha

SERIAL PLANT KILLER said...

Rush - suka makan ghee? Kambing? Ada kena mengena faktor keturunan yek. Spare tyre sexy? Errr...

Rush Murad said...

adi - tu la pasal.... pantang nampan daging lamb... tak kira ler masak apa.... terbuka selera, tolak semua yg lelain... nanti ler i start exercise sikit2. weekend ni pi camping 3 hari 2 malam kat Similajau national park. nak trekking 24km.. larat ker aku ni?

Nurul - tyah will text u, i gave her ur phone number.... wahh... shooping n cuti2 malaysia dia tu..
Nurul - u bertolak Sabtu ni kan? buat ler entry sebelum berlepas ek.. preparation etc... kan?

Pakcik said...

Hmmm Brunei satu tempat yang pakcik tak pernah pegi lagi..happening ker bro..terutama yang toooooottt!!!

SERIAL PLANT KILLER said...

Rush - dah jumpa Tyah, Xis yg inform. Pasal entry pre-trip tu memang cadang nak buat, sebelum fly nanti, I post the entry. I bertolak on Monday right after midnite.

Xis - again...thanks soooo much for dinner. The next time will be on me.

shahril aley said...

rush, u ni ade keturunan mamak/pakistan etc ke pasal u ni suke makan kambing, ghee. memang sodap dimakan tapi payah ditanggung sakitnya. hati2 takut melarat sebelum masanye. my colleagues ade gak suke makan kambing & saiz badan kurus je so boleh la dorg melantak slalu. org badan besar slalunye risky tp tak terkecuali yg kecil melidi :)

Rush Murad said...

pakcik - thanks for dropping by... and linked my blog. brunei mana ada happening, depa kalau nak hapenning sampai pening selalunya pi singapore or KL... tak pun paling dekat mai Miri ni.

Nurul - wahhh... dengar kata dinner kat TGIF, Xis belanja... dan siap dapat kek lapis sarawak frm Tyah.... Monday u bertolak....emmmm... nak ikuuttttt.....

shahril - eeemm... u almost right there. my father from Penang....hiiksss..... hints.... nasib baik ler kulit i ni cerah sikit berbanding some of my siblings... cuma hidung i jer penyek dan mata sepet sikit... gen i tak der masalah makan makanan macam tu... so far parents ok jer...

SERIAL PLANT KILLER said...

Rush - alhamdulillah, minggu ni murah rezeki, asyik org belanja makan aje. Kek lapis tu for Xis tapi I dapat merasa juga over dinner. Wah...cepat informer you deliver berita terkini. Apa lagi yang dia cerita?

Alahai, nak ikut? Masa I decided to go tu kan you were planning nak pergi B, takdalah I ajak. Takpalah, kita pergi India together-gether, insyaallah.

Xis said...

Nurul
you're so welcome... :) I know Tyah shopped the whole Sogo.. :) Luckily she didn't buy the building itself.. :)


Rush
How about Asian Herritage? if you like viatnamese and cambodian cooking... :)