Thursday, December 07, 2006

Getting The Maturity.....

Terasa muda kembali apabila bercampur gaul dengan orang yang jauh lebih muda dari diri. Majoriti umur mereka yang menghadiri majlis New Professional Dinner ni 10 tahun lebih muda dari aku. Dari segi fizikal, tak begitu ketara perbezaannya (kesan Botox? atau 'Air Beras' dari Jepun itu?), dan dengan perangai aku yang kadang-kadang macam 'budak-budak' ni juga dapat mengaburi umur sebenar. Ramai orang bilang 'apa ada pada umur? it's just a number, yang penting apa yang ada di dalam hati....blablablabla.... Mungkin juga ayat-ayat macam ni hanya untuk menyedapkan diri mereka sendiri yang semakin dimamah usia. Secara peribadi, umur itu penting, semakin meningkat umur, semakin menunjukkan kematangan berfikir - 'maturity' , matang dalam tingkah-laku, matang dalam membuat keputusan untuk diri sendiri dan orang lain (jika diperlukan), stabil dari segi ekonominya, luas pengalaman, asam-garam hidup telah dilalui, bak kata John 'been there done that'. Tetapi orang lelaki ni, se'macho' mana pun, pasti ada sedikit (if not much) sifat manja dalam diri mereka - sebuah survey mengatakan kebanyakan lelaki-lelaki yang kacak mempunyai perangai keanak-anakan.

Shell NP Dinner 2006

Semasa muda, tak banyak perkara yang hendak dirisaukan, apatah lagi semasa di alam persekolahan/universiti, risau apabila dah nak dekat exam atau dah 'due' untuk submit assignment etc. Masuk alam pekerjaan, risau lain pula. Risau bagaimana hendak 'mula' kerja, hendah bergaul, hendak 'execute'.....lagi sedih kalau risau 'tak dapat' kerja. Mula kerja, pasti teringin hendak berkereta sendiri, rumah kena sewa, pelbagai bil kena bayar, tambang LRT/Bas/Teksi, duit petrol, duit makan etc. Apabila dah lama sikit kerja, teringin nak punya harta sendiri, beli rumah, tukar kereta yang lebih selesa, fesyen kena tukar - lebih-lebih lagi tinggal di bandar besar dan pengaruh persekitaran kerja, yang perempuan takan nak beli kain harga RM20 sepasang, yang teruna takan masih nak jengah kedai Bata untuk beli kasut kerja. Masa ini juga sepatutnya sudah kena menabung sikit-sikit untuk wang hantaran/nikah, ada juga yang menabung untuk hantar ibubapa ke Mekah atau bantu adik-adik menyambung pelajaran.

Just for thought...............

A student asks a teacher, "What is love?" The teacher said, "in order to answer your question, go to the wheat field and choose the biggest wheat and come back. But the rule is: you can go through them only once and cannot turn back to pick." The student went to the field, go thru first row, he saw one big wheat, but he wonders.... may be there is a bigger one later. Then he saw another bigger one... but may be there is an even bigger one waiting for him. Later, when he finished more than half of the wheat field, he start to realize that the wheat is not as big as the previous one he saw, he know he has missed the biggest one, and he regretted. So, he ended up went back to the teacher with empty hand. The teacher told him, "...this is love... you keep looking for a better one, but when later you realize, you have already miss the person...."

"What is marriage then?" the student asked. The teacher said, "in order to answer your question, go to the corn field and choose the biggest corn and come back. But the rule is: you can go through them only once and cannot turn back to pick." The student went to the corn field, this time he is careful not to repeat the previous mistake, when he reach the middle of the field, he has picked one medium corn that he feel satisfy, and come back to the teacher. The teacher told him, "This time you bring back a corn.... you look for one that is just nice, and you have faith and believe this is the best one you get.... this is marriage."

26 comments:

perjalanan hidup said...

bang. kawin la dengan kak nurul. dia cantik. *matila matchmaker. btw mana pegi tb?

A f f e n d i O s m a n said...

interesting tot bang shidi....
err, lelaki kacak je ke manja? kalo gemuk, itam dan buruk cam orang kat sini tu tak manja la ehhhhh? huhuhu

*terasa diri bagai dayang senandung lak....

bitiqe said...

did u get ur biggest wheat?

shahril aley said...

Wah satu perubahan sudah berlaku dlm blog rush. PELIK tapi benar...keman perginye Cbox yg menjadi tumpuan bloggers yg lain @ PC aku ade masalah. arghhhh...tidak...
kekadang pengalaman mengajar seseorang itu menjadi lebih matang dalam meniti usia tuanya. usah risau akan usia kerana usialah mengajar kita mengejar segala impian yang masih belum dicapai. orang yang tidak peka adalah orang yang mudah alpa apa itu putaran alam semesta ini....

Pato & Pearl said...

I like that Just for thought note..V meaningful

Pearl@Home

Rush Murad said...

pap - Nurul dah ada buah hati... kan Nurul? ehemm... tb? weii... tak tau cerita lagik ka? ada langau masuk tb... bikin kacau, so tutup buat sementara waktu, apa pun... dah tau siapa si culprit tu...

affendi- baca betul2..... kebanyakan lelaki ada sifat manja, dan lelaki kacak kebanyakannya ada sifat keanak-anakkan.... u kan manja... tapi senandung malam? black is beautiful!

julia - hampir2 saja...hehehehe... still in process... pria-dewasa-pemberi-cokelat itu ur biggest wheat?

shahril - tb berehat buat sementara waktu... ramai la plak yg sms n email minta tb diadakan semula. to TYAH - bukan salah u... u kan selalu berbudi bahasa... tyah komen/sembang jer la dalam ni ek.

pato&pearl - u guys seems like a very romantic couple... ada tips?

A f f e n d i O s m a n said...

abang shidi, i forgot to read between the lines. hiks. senandung malam tu nama keretapi la....

senandung...dayang senandung...hahaha
tak pun intan terpilih....kene bawak mandi kat panca persada dulu baru la tercabut kulit itam. tu pun kene ada sekor burung dewa syahperi yang kene selamatkan....

Rush Murad said...

affendi - ayyooo.... very the sejarah melayu klasik... belajr form six ke dulu... ada cerita2 hikayat segala ek. mana nak cari buku2 tu? menarik kan?

Xis said...

Rush
love that "food for thought".. wheat.. corn... mixed it together.. then you'll get a nice corn muffin.. :)

Anonymous said...

Awat pic yang menari ngan gadis berbaju hijau tu.. mcm sebatu jauhnya?...

Rush Murad said...

xis - im going to have corn muffin this weekdn for our picnic, somebody is going to bake for me.... lucky me!

anonymous - actually tu tak menari pun, saja tunjuk to my fren cara2 nak menari salsa... tak boleh ler dekat2...

Xis said...

Rush
corn muffin??? besttt... Gosh.. now I'm craving for ones from Kenny Rogers.. They have good corn muffin there.. :) Anyway.. eat some for me.. :)

hakim dirani said...

Wah! dapat ilmu ni macam mana nak hadapi alam pekerjaan.

Rush Murad said...

hakim - ilmu? i think its more than a tips than ilmu... welcome to my blog :)

A f f e n d i O s m a n said...

hik...
bang shidi, saya tak blaja tingkatan 6 la, saya terus masuk matrik dulu.

buku cerita tu...ada simpan kat kampung. mak belikan waktu kecik. buat bahan bacaan.

Pato & Pearl said...

Hi Rush - "Lakukan dengan ikhlas"...macam pernah dengar gitu..tapi di mana ye..?? ;))

Pato&Pearl

DBI said...

wheat n corn...ermmm interesting...tapi DBi tak redah pun cornfield tu..just pick yang kat tepi aje..but i got the best...skerrr...

Anonymous said...

Hi Rush..lama tak sembang kat blog you sbb yr tb dah tak de..anyway nice story on Just for Thought...tapi kadang2 orang sekarang ni ramai yg tak makan saman..susah nak follow the rules. Tapi seperti you cakap gak ia tetap bersandarkan pd kematangan or maturity seseorang, betul tak? -Fera

Rush Murad said...

adi - wahhh...... bahan bacaan klasik, bagus ungguh ur mom kan? i tak pernah ler baca bahan bacaan klasik melayu, asyik dok berkepit dgn enid blyton etc...

P&P - lakukan dengan ikhlas... macam tajuk lagu plak.. ala-ala ikhlas tapi jauh...eerrrr....

dbi - wheat n corn = pengat jagung manis... wahhh dah lama tak merasa pengat. u r sooo lucky, pick depan mata terus ngam... dah jodoh kan?

fera - u suka or matang ek? emmmmmm... selalunya perempuan lebih cepat matang, lelaki ni slow sikit... tapi yg bestnya... sematang manapun perempuan, mereka tetap...... manjaaa..... bestttt...

wan said...

I LOVE the definition of love and marriage tuh.....very meaningful...

In the arithmatic of love by another source:

One plus one equals to everything while two minus one equals to nothing.....

Rush Murad said...

Wan - if one plus one plus another one? it should be merrier, right? but some how, some people dont like the idea... i believe in sharing and hagemony....

A f f e n d i O s m a n said...

enid blyton tu baca gak bang.

tapi mak cakap terer cmane omputeh pun tapi kalau cakap melayu macam cerita salina tu payah la bang....

Xis said...

Rush
The late Princess Diana used to say.. 2 is a company, 3 is crowd.. hmm.. I think so too.. but then.. sometimes... I just can't help it.. Anyway Hegemony.. okay.. sharing.. err...

Shah said...

Love the wheat & corn story. Very deep and so true....but not necessarily just for marriages, but for all meaningful relationships for that matter.

wan said...

Rush.....

I agree with Xis....Hegemony....okay but sharing tuh.....hmmmm susah sikit.....I wonder how they do it......

Anonymous said...

woo..
meaningful thought..
i love this one.. very much..!!

Love n Marriage..
thanks..

-cekeding-