Thursday, December 28, 2006

Check-list 2007 & Eid-ul Adha

This would be the final entry for the year 2006. It has been a productive blogging year for Tepak Sireh, 70 entries within 12 months and approximately 32,000 hits/visitors. Also, Tepak Sireh celebrated its 100th posting in August this year. In year 2006, I've been blogging from various part of the globe - starting from the Oil City in Northern Borneo Island, down to the tips of mainland Asia - Johor Bahru, acrossed the causeway to Metropolitan Singapore, right under the roof of the tallest twin tower in the world - Kuala Lumpur City Center or KLCC, as far as Mystical Marrakesh in Morocco, accompanied by the sunshine of first day of Summer season in Scheveningen-The Hague, in 5 different branches of Coffeebean cafe, and of course - the comfort of my queen size bed. I would like to take this opportunity to thank all of you who have supported this blog and ultimately keep me blogging.

Happy New Year 2007

Sesekali kita perlu 'review' pencapaian kita sepanjang tahun, dan seterusnya merancang untuk menjadi lebih baik pada tahun akan datang. Mungkin sebahagian dari kita mempunyai azam tahun baru setiap kali tahun berganti, kadangkala azam tersebut tinggal azam atau janji kosong sahaja. Mungkin juga yang terlaksana cuma beberapa peratus, tetapi selagi kita mencuba dan ada usaha, insyaAllah... lambat laun akan tercapai jua, mungkin di waktu yang berbeza. Apa azam aku untuk tahun 2007 nanti? Aku ni memang jarang berazam segala, sebab akhirnya azam jadi pekasam.... tapi, nak juga buat check-list untuk tahun 2007. Jom....
1. Nak jejak kaki ke Makkah ul-Mukkarramah dan Madinah al-Munawwarah
2. Nak ziarah ke negara yang ada salji atau 4 musim
3. Nak langsaikan loan kereta yang masih puluhan ribu tu
4. Nak ziarah ke negara yang ada antara benda ajaib di dunia
5. Nak ambik lesen surfing & yachting
6. Nak kurangkan berat badan
7. Nak berpuasa Ramadhan di 3 buah negara berbeza
8. Nak belajar guna camera secara professional + beli camera canggih
9. Nak naik pelamin
10.Nak menjadi hamba yang lebih sempurna kepada Tuhannya, anak yang lebih soleh dan insan yang lebih kamil.

kaabah

Tidak ketinggalan juga, aku nak ucapkan selamat menyambut Aidil Adha kepada semua Muslimin dan Muslimat di mana jua berada. Tahun ni sekali lagi aku tidak beraya di kampung halaman, tetapi di negeri orang - pengalaman baru, suasana baru tetapi tetap meriah juga rasanya. Awal tahun ni Raya Korban jatuh pada bulan Januari, aku sambut sorang-sorang kat dalam hotel di Miri ni - sedih banget. Tahun lepas pula aku sambut di sebuah kampung bernama Kulon Progo di Jogjakarta - syahdu sesangat tengok orang-orang kampung berjalan kaki dan berbasikal sahaja ke masjid (kalau kat tempat aku, segala macam kereta dan motorsikal ada). Solat di tengah-tengah padang luas beralas tikar/kanvas dan sejadah, kabus tebal, dingin dan.... rasa insaf sesangat. Tidak ada makanan yang istimewa dan hanya upacara menyembelih haiwan ternakan saja yang nampak meriah sikit, maklumlah ni kawasan petani dan pekebun. Apapun, sekali lagi ucapan selamat menyambut Eid-ul Adha kepada semua, maaf zahir dan batin!

16 comments:

Xis said...

Rush
selamat hari raya aidil adha to you.. and... happy new year.. see you in 2007.. and don't forget to check out my blog... :)

rhoni said...

hopefully item no.9 tu boleh terlaksana hendaknya...amiin..

Rhoni said...

hope u enjoy ur trip with someone special, I will celebrate Hari Raya Haji and New Year in my hometown...without someone special beside me, but still have my family around. Selamat Eid Mubarak and Happy New Year 2007, semoga tahun baru membawa semangat baru dan semua yang serba baru...........

DBI said...

selamat hari raya aidil adha
selamat menyambut tahun baru...

ermmm..antara senarai tu,yg mana paling susah nak tercapai.??..jawab rush..jgn tak jawab...

ZEYN said...

Abg Rush,

moga-moga segala impian tahun baru tercapai. Salam Eid. Selamat Tahun Baru.

xoxo
he was once called Shah

Pato & Pearl said...

Rush - all the best and many happy returns to the coming 2007. We have always enjoyed reading your blog.

Regards - Pato & Pearl @ SGP

perjalanan hidup said...

Selamat Hari Raya Idul Adha dan Happy New Year buat Rush dan sume Blogger yang lain. Semoga apa yang dihajatkan di tahun akan datang terlaksana hendaknya. Amin Ya Rabbul Alamin.

Squeezy said...

Assalamu'alaikum

Rush,
Selamat Hari Raya Qurban to you & Happy New Year 2007! Hope to see more of you next year.

May Allah bless you always, and may your wishlist come true asap! Hehe!

Hugs
Org2 Brunei
:P

adi said...

hi rush, selamat tahun baru dan aidil adha.

take care

XXX

Anonymous said...

selamat hari raya aidiladha, happy new year 2007..saya pun if boleh nak resolution yang 3 & 6..and ingin sangat nak tengok my hubby sembahyang seperti dulu

A f f e n d i O s m a n said...

abang shidi

selamat tahun baru...
selamat segalanya

orang ke KK hari kamis ni...
nite stop semalam....jumaat fly back to kl....

ingat nak stay lama, nak melencong g miri tapi call abang shidi tak penahnye masuk, tak pun tak berangkat...

mungkin takde rezeki....

*sedap tak lagu kat blog orang?

Rush Murad said...

xis - salam eid adha n selamat tahun baru 2007. apa azam tahun baru?

rhoni - InsyaAllah.... semoga item no.9 tu jadi kenyataan. Pasti u seronok beraya kat kampung halaman dengan famili... orang Padang specialty pagi raya apa? rendang Minang?

dbi - thanx Doc! u sure dah tau which one yg paling susah, kan? I serahkan pada Yang Maha Mengetahui...

Zeyn - aikkk... tukar nick ke? anyway... happy new year to u too pal.

pato&pearl - thanks! same here... selalu jenguk ur blog as well... i'm listening to anneke gronloh right now... thanks very much!!!! i've been searching for this album for years as mine 'kena kidnapped'...

pap - thanks! mudah2an begitulah, apa dihajat akan tercapai...kau kalau melintas kat Miri nih, calling2 ler yer...

squeezy couple - thanks! bila nak singgah Miri lagi? maybe this weekend i pi Bandar lagi... hiksss... lately ni asyik pi Bandar jer....ehemmm..... nak jadi org Brunei jugak agaknya... :P

adi - wahhh... seronok bercuti kat Malaysia? dah tu dapat jumpa buah hati pengarang jantung... beraya kat kampung u ke? bila balik Doha?

anonymous - selamat hari raya n happy new year to u too. item no.3? i tot u beli kete tu cash? item no.6.... bukan ker u dah cukup langsing? (ooppppssss.... aku ni speku jer, tak tau siapa anonymous nih....). banyakkan berdoa yer.... so that ur hubby will balik ke pangkal jalan.

fendi-selamat tahun baru...buat apa pi kk? ingatkan u dah tak der outstation lagi segala since berpindah kementerian. u call? sori ler adi... tak perasan kottt... nanti i pi ur blog ek...

Rhoni said...

Abg Rush, no entry about your holiday trip?

A f f e n d i O s m a n said...

ada outstation lagi bang...
ni dah orang campak ke KK pegi je la...

tak jadi pegi esok...i'll be there on sunday!

ZEYN said...

Abg Rush,

i've changed everything. the old blog was just too PAINFUL to carry on. too much bitter memories.

however, yang lepas biarlah lepas...luka lama akan tetap berbekas.

xoxo
zeyn

Xis said...

Rush
my new year resolution is not to have any resolution this year.. how about that? ;)