Thursday, December 14, 2006

Berkelah BBQ Bersama Taufan Utor

Typhoon Utor struck the Philippines on December 9, 2006. Coming just a week after Super Typhoon Durian passed through the island chain on a parallel path just to the north, Utor brought heavy rain and strong winds to sodden ground and swollen rivers. Typhoons Xangsane, Cimaron, and Chebi earlier in the year had also followed very similar tracks to Utor. The National Diaster Coordinating Council reported exavuations over over 60,000 people from provinces on or near the storm’s track, particularly in areas where rain from Durian had caused mudslides. As of December 10, the Associated Press was reporting that no deaths in the mudslide areas had been recorded, though Typhoon Utor was responsible for some loss of life elsewhere as tree fell on houses. Like Durian before it, Utor was expected to cross the South China Sea and come ashore in mainland Asia along the Vietnam coast.

utor_amo_

This photo-like image was acquired by the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on the Aqua satellite on December 9, 2006, at 12:55 p.m. local time (4:55 UTC), just hours before the storm’s center crossed the shoreline. The storm system did not have the well-defined shape of a powerful typhoon, with no clear eye, though powerful thunderstorm clouds can be discerned in the heart of the storm, and the spiral arms also show towering thunderheads reaching above the clouds around them, and casting shadows. Sustained winds were around 160 kilometers per hour (100 miles per hour), according to the University of Hawaii’s Tropical Storm Information Center.

Picnic At Tanjung Lobang 3

Berkelah ceritanya hujung minggu lepas. Pagi tu cuaca elok jer, on the way nak ke pantai Tanjung Lobang, dengar berita kat radio pasal amaran hujan lebat, laut bergelora di utara Sarawak dan sebahagian pantai Sabah disebabkan oleh taufan Utor. Elok jer selesai dengar berita tu, hujan mencurah kat bandar Miri, lebat dan berangin. Segala bahan untuk buat BBQ dah tersedia, terpaksalah tunggu beberapa jam sehingga hujan reda dan matahari menyinar kembali. Memasing dah seronok bila hujan berhenti, mulalah kami bakar arang, bentang tikar dan makanan - tetapi cuma dapat bertahan dalam masa kurang 2 jam. Hujung horizon nampak gelap - sungguh gelap, mendung dengan tiba-tiba, angin semakin kencang, kami semua berlari berteduh di bawah gazebo yang disediakan. Ramai yang meninggalkan kawasan pantai, tetapi kami masih bersungguh untuk tunggu dan lihat. Makanan yang dibawa belum bersentuh, makanan yang sedia untuk dipanggang masih tersimpan rapi. Alternatif, guna portable grill untuk memanggang, bentang tikar di dalam gazebo - dalam cuaca sejuk, perut memang lapar, semakin ramai rakan-rakan yang datang, walau dalam hujan. Hampir 20 orang kesemuanya termasuk 5 dari Filipina, ada yang bawa makanan 'home made', tetapi bbq juga yang menjadi tumpuan - ayam, kepak ayam, lamb shoulder dan sosej. Makanya, perkelahan kali ini tidak begitu ceria, malap, dingin dan ditemani oleh taufan Utor. No more picnic in December!!!

22 comments:

Xis said...

Rush
no more picnic in December? I was about to ask for one.. hmm.. but glad you had good time despite the rain.. the wind.. the typhoon.. etc..

tyah said...

salam.. kesian baca story BBQ @ Tanjong. Memang x digalak sgt picnic ngan cuaca x menentu pd hujung thn. Pernah terjadi (cant remember which yr) adik beradik mati hanyut dibawa arus kat situ.

Rush Murad said...

xis - hopefully the weather will be really kind to me while I'm doing scuba diving in KK at the end of the month.... and can lepak2 by the white sandy beaches...

tyah - salam. at lasttttt.... u masuk jugak dalam 'comment' ni. yup, cuca tak menentu, 2 hari lepas tetiba macam nak banjir dekat ofis ni, semalam plak panas terik.....

Xis said...

Rush
scuba diving in KK? sounds cooollll! but yeah.. hopefully the weather will be kind to everyone.. :) By the way.. what song is this..? first time I heard it sounded like tamil song... hikss..

Rush Murad said...

xis - beginning lagu ni macam lagu DSA - Ishar...ehhehehee... ni lagu portuguese called Cuanto something.. cuanto means 'when'... lirik in portuegese n english.. unique melodi... hopefully weather in KK ok... nak pi meneropong gunung kinabalu from kundasang as well...

A f f e n d i O s m a n said...

hmmm...
piknik piknik...bestnye
lama tak piknik
last piknik kat OBS Lumut dulu...

Xis said...

Rush
really? Hmm.. gotta listen to it over and over again.. anyway.. yeah, hopefully your day in KK will be good and great... and oh yes!

Serial Plant Killer said...

Aaahahhh, I don't only have sharp eye but good memory as well. Lagu Hazami tu you pernah used for one of your September postings. I remembered because it's one of my favorites.

Ingatkan nak pergi K2 kat Nepal rupa-rupanya KK, Sabah. Happy scuba diving and hope the weather will be better by then.

dirtypap said...

rush. teropong gunung kinabalu je? tak berhajat sampai ke puncak ke? aku dah ado sijil kaler tau. *matila riak. 1st person sampai kemuncak masa CNY yang lepas. aku dengar cite mersilau lagi cantik berbanding kinabalu park. tak pernah sampai sana lagi.

Rush Murad said...

fendi - ur organize ler picninc dgn fellow blogger kat kl tu.. depa kan selalu buat gathering etc.

xis - nak ikut diving ke KK? jom lah... if u interested... email me ya...

Nurul - waahhh... impressed. u pi egypt thru Doha or Dubai? kalau transit Doha, ada benda nak pesa... nak pesan Orry.. ala.. binatang yg depa beri pada athlete tu, macam comel plak ada tanduk segala...

pap - belum ready n fit nak panjat G.Kinabalu, maybe somewhere next year, ada plan dgn bebudak opis nih. plus pi Sipadan and Sepilok etc. Mersilau? tak pernah dengar pun..... sure lebih cantik dan lebih silau dari Kinabalu... kan?

Xis said...

Rush
I wanna climb the highest mountain in SEA.. I wanna one in the sea at on of the most beautiful islands in the world. I wanna fly aasia to those islands.. err.. ada ke? Application sent to your email.. :)

A f f e n d i O s m a n said...

tak penah joing bang...
saya ni pemalu...

tyah said...

Due to change of weather buat tyah dpt flu. Dari meneropong mt kinabalu baik rush pergi kat tmpt berlepas di kaki gunung. Blh snap2 pics. Minat jungle trekking? Insya Allah next yr tyah buat @Giam, Bakam.

Xis said...

Fendi
if there's any.. let me know.. wanna join too... :) Maybe we can sing Shidee's songs together.. :)

Xis said...

Tyah
no invitation to Xis as well..? takkan Rush aje...? :)

A f f e n d i O s m a n said...

any apa xis?
kompiyus kompiyus....

Pato & Pearl said...

Rush, hope u will have good time mendaki gunung KK. I ni love cold weather - hujan ke, storm ke, snow ke..adik beradik ICE QUEEN agaknya..haha..

Pearl

Serial Plant Killer said...

Rush - I naik Emirates Airline, so stop kat Dubai. Tak tahu ler whether it's available in Dubai but masih ada ke by the time I get there sebab Asian Games tu kan tamat hari ini. Kalau nak yang idup punya kat UAE pun ada, tapi boleh ke bawa naik flight, Bluehyppo pun tak lepas...He2x. Insyaalah - kalau jumpa Orry tu I'll grab one for you. Is there anything else you nak pesan from Dubai/Cairo?

Kalau ke Kundasang, singgahlah ke Poring buat canopy walk and mandi kat kolam air panas. Ada private bath lagi...

Xis - sms me the brand name of that thing you pesan.

blackpurple said...

Apa istemewanya di Tg Lobang tu Rush.. ? Ada plan nak ke Sarawak juga ni... :D

Rush Murad said...

pato&pearl - tak daki pun gunung Kinabalu tu, cuma tengok dari jauh di kaki gunung. i plan nak pi diving n snorkeling jer, plus jenjalan kat kundasang...

Nurul - i will call u later pasal macam mana nak pi kolam air panas tu ek. memang plan nak pi kundasang, maybe boleh stop kat poring (tak pernah dengar nama ni punnngggg...) kalau jumpa orry yg tak ori pun tak per, asalkan orry... thanx dear

blackpurple - istimewa? biasa2 jer... macam pantai kat mana ek??... biasa2 jer la... but selalu ombak kuat, dan tak ramai sangat org berkelah kat sini. kalau area Esplanade tu, pasir lebih bersih, halus n putih... tak jauh pun.. nak datang Miri ke?

Xis said...

Fendi
any.. I mean.. if there's any bloggers' gathering.. let me know.. :)


Nurul
I did.. and will email you again.. :)


Rush
wanna climb gunung kinabalu??

A f f e n d i O s m a n said...

xis
oooo lagu tu kaaa?
cek taktau pulak ada gather2 ni!

abang shidi...
orang drive g jb kemarin....