Tuesday, November 07, 2006

........... Eid Mubarak's Mood

School Childrens

Pelajar sekolah sedang bersantai ceria di atas Jembatan Barelang.

Masih lagi cerita-ceriti Aidil Fitri. Kalau tahun-tahun sudah, aku cuma sempat berhari raya beberapa hari sahaja kerana desakan kerja, tapi kali ini aku ambil cuti sampai 2 minggu - cuti panjang yang tidak membosankan bahkan cukup mengesankan. Hari raya ke-4 aku sudah berada di Singapura bersama-sama teman, sempat menjenguk Vivo di Harbour Front, menang cerita dari rupa. Makan siang di Arab Street memang menyelerakan, Murtabak daging dan ayam yang bersaiz gergasi, Nasi Briyani Kambing dan teh tarik cukup untuk mengubat 'rindu'. Berhari raya di Kuala Lumpur lain pula ceritanya, bermula dengan lunch di Chilli's KLCC - terima kasih to Kak Pah yang sudi belanja (Petronas dapat bonus 4 bulan sebelum raya.....), dinner pun di KLCC juga, di favourite restaurant 'Little Penang'. Esoknya, 'lunch date' di sebuah kediaman keluarga Di-Raja Johor-Negeri Sembilan, berakhir setelah hampir 4 jam berkongsi cerita di atas meja makan. Acara makan yang eksklusif buat kami berempat, termasuk Xis, Alymiey dan Airry. Bersambung pula ke Masjid India membeli ole-ole yang tak sempat dibeli semasa bulan Ramadhan, dan akhirnya kami sampai awal dari waktu jemputan, ke rumah terbuka Serial Plant Killer - Nurul. Segan pun ada sebab tuan rumah belum 'buka' pintu, tapi kami dah tercongok. Makanan semuanya sedap-sedap belaka, terima kasih sebab bekalkan 'Badam Potong'.

Pantai Sepi

Pantai Melur yang berpasir putih halus menghadap laut luas - sunyi sepi di kawasan perkampungan nelayan.

Setelah beberapa hari di KL, masa untuk berangkat ke Indonesia. Rencana asal mahu ke sebuah pulau (sebuah pulau??? bukan ke Indonesia tu ada beribu-ribu buah pulau? Propah?) bersama beberapa orang teman yang memang berasal dari sana. Di saat-saat akhir, rencana bertukar.... tidak jadi ke sebuah pulau itu, tetapi ke sebuah pulau ini (pulau ini? Biarlah Rahsia......pulau mana tatau?). Memandangkan ada teman akrab menetap di sana, maka berlabuhlah aku di pulau ini untuk beberapa hari. Banyak sungguh pembangunan dan perubahan ketara kat sekitar pulau ini. Semakin moden dan semakin ramai orang, dan semakin mahal berbanding tahun-tahun sudah. Untuk beberapa hari di sini, aku hanya mereharkan diri, ke pantai, ke Mall..... 'puter-puter keliling kota', makan Sate Padang yang lazat dan pedas, minum Es Teler 77 (ais parut yang berisi avocado, nangka, isi kelapa etc), Batangor (yer ker spelling macam nih?), Bakso etc. Sempat lagi shopping segala di Matahari, pokoknya murah meriah.

Bridge

Jambatan-jambatan yang menghubungkan 6 buah pulau jelas kelihatan disebalik kabus. My dearest friend - Rhoni: Thanks very much for everything...... 'kapan lagi bisa puter-puter di pulau ini ya?'

Sehari sebelum berangkat pulang, sempat lagi bermain pasir halus di tepian pantai. Untuk ke pantai tersebut, kena melalui 5 jambatan dari 6 buah yang dibina khusus untuk menghubungkan pulau-pulau berdekatan. Jambatan paling besar diberi nama Jembatan Barelang, besar, tinggi dan mempunyai pemandangan yang indah. Air laut di sekitar kawasan pulau-pulau ini masih bersih dan jernih, sesekali terlihat nelayan memandu dan mendayung sampan di bawah jambatan, ada juga yang berjualan Sate, ayam goreng, ketam goreng, jagung bakar di sepanjang jambatan. Suasana petang di sepanjang jambatan-jambatan tersebut sungguh syahdu.... lautan yang membiru-hijau, matahari warna jingga pekat, langit yang redup dan kabus dingin tebal. Malam itu, di pulau ini diakhiri dengan semangkuk Bakso hangat, sebotol Teh Sosro dingin dan......................

16 comments:

perjalanan hidup said...

rush. u pegi batam kan? ayo! dah lama tak pegi sana. last time pegi dengan parents masa darjah 6. dah lupa camne rupanya.

Rush Murad said...

pap - pecah lobang tauuuu..... Batam ker? bukannya Pulau Sumatera? Padang? Pekan Baru?... hiksss...

Xis said...

Rush
glad u had good time while in that island.. and oh.. thanks to Kak Pah who treated us lunch.. so nice of Kak Pah..

Rush Murad said...

xis- sort of laaaa.... dapat melepas rindu dgn makanan Indonesia.. macam bercuti di resort... cuma mcm tergesa2 sikit, last minute arrangement. nanti kita plak belanja kak pah ek...

Pato & Pearl said...

Hi Rush, sempat you rounding rounding time raya ni..So how did u find Vivo City?..Nothing new lah kan..another shopping mall lah..same shops..etc etc..Our singapore office did several jobs there - HSBC, Citibank and Curdoroy and Finch cafe..
Anyway, hope you had a good break!

pearl

Xis said...

Rush
belanja kak pah - set!

bitiqe said...

aih abang main ke batam ya? kapan nih main ke pulau simeulue....memang sih disini gak ada mall...gak ada esteler 77 ...gak ada matahari dept store...tapi ombaknya asik loh...hehe promosi nih!
kunjungan donk bro' ....

IndraPr said...

Eermm... should be "batagor" not "batangor". Batagor stands for "baso tahu goreng" or "fried tofu and meatballs". :)

Jambatan tu namanya Jembatan Barelang, bukan Balerang. Barelang stands for "Batam Rempang Galang", nama pulau-pulaunya.

*duh jadi rindu Teh Sosro...*

Rush Murad said...

pearl - sempat pi Vivo...but the architecture doesn't look grand... macam di Taiwan jer... hikssss... tunggu sampai semua store open then maybe it will look nicer..

julia - terbongkar sudah that i was in Batam instead only mentioning 'Pulau ini'....hikssss... abang udah bilang sama Rhon, kalau Julia baca this entry, pasti dia tau yg me in Batam....heheheeee... iya deh, kapan2 nanti bisa ke simeulue.. di batam ramai orang Batak ternyata... ada yg udah naksir ama abang.... heheheeee...

indra - thanks for dropping by - how is raya in Singapore? thanks for the correction.... barelang.... tapi itu kita di atas pulau Tonton.... emmm.... menuju ke pantai Melati.... di Singapore ndak ada Teh Sosro?

THE HONOURABLE SHAH said...

glad you had a ball in indonesia!

Rush Murad said...

shah - yup... i really had a 'ball' in Batam!!!! a very nice one infact :-)

Azer Mantessa said...

wow ... penuh warna raya nih :-)

IndraPr said...

Hari Raya in Singapore was OK, first time spending Hari Raya here after in the past 6 years always going back home for "mudik".

Di Singapore ada Teh Sosro, import dari Indonesia jadi mahal... :( Lebih murah beli teh bunga atau teh hijau tempatan laa.. :D :D

Pato & Pearl said...

Hi Rush - Memang betul siap pun Vivo city ni..tapi the landlord very difficult to work with ..expect the tenants to open their shops at the stipulated date whilst the mall itself belum siap betul and handover to tenant lambat..anyway hope you did have a good makan session kat Arab Street.
See that you're bz wif work too...take care!
Pearl@Work

Pato & Pearl said...

betul = belum

Rush Murad said...

azer - colourful eid mubarak... indeed...

indra - if only i know u earlier, mau juga main-main di singapore go to your 'open house'.... hiksss... kangen ama makanan Indo...

Pearl - u r right, macam tergesa2 jer depa nak bukak Vivo, kejar X'mas kot? i always enjoy Arab Street... ada tarikan tersendiri... apa tu ek?