Thursday, November 30, 2006

Metrosexual: Eau De Toilette, Cologne & Parfum

Perfume or Parfum: A substance that emits and diffuses a fragrant odor, especially a volatile liquid distilled from flowers or prepared synthetically. A pleasing, agreeable scent or odor. French parfum, from Old Italian parfumo, from parfumare, to fill with smoke.

Cologne: A scented liquid made of alcohol and various fragrant oils. Also called eau de cologne . Originally the name applied to light refreshing citrus scented fragrance. Now more widely used to relate to a solution of about 3% Perfume Compound in an alcohol/water base. Much lighter than a concentrated perfume
The word cologne, denoting toilet water, is from Cologne, the French (and English) name of the German city Köln, where cologne has been made since the beginning of the 18th century. The first use of cologne for toilet water is recorded in English in 1814, with the word being used in the compound cologne water, a translation of eau de Cologne, the French name for this liquid. The ultimate source of the word lies in the history of the city, which stretches back to the Roman Empire: its Latin name was Colnia, meaning "colony."

What is the difference between Eau de Toilette, Cologne and Perfume?
Cologne (Women's). A light form of a specific fragrance with about 3% concentration of perfume compound in an alcohol water base.
Cologne (Men's). More concentrated than women's colognes (5-8%), similar to the strength of toilet water (Eau de Toilette). After Shave by comparison will usually only have 3 - 5%.
Eau de Parfum. An alcoholic perfume solution containing 10 to 15% perfume compound.
Eau de Toilette. An alcohol/water based perfume solution containing 3 to 8 % perfume compound.
Perfume (or Parfum). Most highly concentrated form of fragrance, containing between 20 - 50% perfume compound. The strongest and the longest lasting.



My Parfum

Pictures arranged and downloaded by Rush Murad, using flickr.com Clockwise from upper left:

Kenzo Cologne: Ini merupakan antara koleksi awal Cologne yang aku ada, sekitar awal tahun 1990'an. Yang unik mengenai Cologne ini ialah bentuk botolnya yang seakan daun dan bau 'green tea' serta 'sandalwood' yang lembut.

L'eau D'issey by Issey Miyake: Aku rasa ini merupakan di antara Cologne lelaki paling popular di Malaysia, if not di seantero dunia. Baunya sungguh terserlah, ada 'keyakinan' dan pada masa yang sama 'mengaum'...... tiga kali aku 'repeat order' Cologne ni.

Dunhill Man Cologne: Hampir kesemua produk Cologne Dunhill menepati citarasa aku, tak ingat pula berapa banyak koleksi Cologne/Eau de Toilette Alfred Dunhill aku dah pernah pakai. Masih ingat baunya yang fresh dan 'sensual' sebab ada bau Lemon dan Cedarwood. Belum habis guna, jatuh pecah di sebuah Spa di Singapura tahun lalu.

Versus: Haruman dari Versace memang menusuk deria bau sesiapa pun. Versus ni aku guna bila nak pergi 'clubbing' sahaja, itu dulu-dulu.... masa zaman muda belia. It reminds me of my close buddy - Rizwienta.

Ralph Lauren Romance Silver: Inilah Cologne pertama yang aku beli semenjak tinggal di Miri. Masih ada saki baki yang kadang-kala disembur sebelum masuk tidur - memberi ketenangan seakan aromatheraphy.

Obsession by Calvin Klein: Baunya sungguh 'pekat', maskulin dan 'padat'. Antara bahan-bahan baunnya ialah tangerine, grapefruit, bergamot, nutmeg (buah pala) dan cinnamon (kayu manis). Bila terpandang atau tercium bau Obsession, kenangan terus melayang teringat kepada seseorang yang sungguh budiman dan penyayang.

Black Code by Giorgio Armani: Cologne terkini yang aku beli. Kenangan semasa mengambil bahagian di Perarakan Hari Kebangsaan 2006 di Kuching. Bau yang sederhana tetapi segar dengan campuran citrus dan Guiac wood.

Escape by Calvin Klein: My forever favourite Cologne/Parfum. Terlalu banyak kenangan tersangkut dengan Escape. Haruman yang tidak pernah jemu dan mengundang nostalgia. In my wishlist for Birthday's gift.

Escada Gold by Escada: Bila lihat botol minyak wangi ni di shopping complex, pasti teringat akan Paris. Kali pertama jejak kaki ke Paris, aku beli sebotol Escada Gold dan beberapa botol jenama lain. Namun pada aku, Escada tetap sinonim dengan Paris. Masih simpan botol Escada Gold walau dah berbelas tahun!

Male by Jean Paul Gaultier: Speechless.... terlalu semerbak, sesuai dipakai waktu malam sahaja untuk ke parti atau disko.

Polo Sport by Ralph Lauren: Teringat zaman menuntut di UiTM dulu. Antara Cologne kegemaran kalau hendak ke kuliah.

Safari by Ralph Lauren: Selain Dunhill, Ralph Lauren merupakan jenama Cologne kegemaran aku. Selalunya lelaki Eropah gemar akan bau woods (kayu-kayuan), spices dan herbs, berbanding orang Asia yang lebih gemar citrus dan bunga-bungaan. Safari ni mengingatkan aku dengan hantaran pertunangan aku dulu.

Pic besar kat tengah-tengah tu ialah Chaleur D'Animale by Parlux : Koleksi paling terkini, dan aku sedang guna tatkala ini. Pemberian dari seorang sahabat di KL baru-baru ini. Baunya segar, sensual dan maskulin, sesuai guna untuk ke pejabat.

Note: Gigih mencari segala gambar-gambar Cologne tu. Terlalu banyak Cologne kegemaran sebenarnya, termasuklah dari Salvatore Ferragamo, Bulgari, D&G, Burberry, Givenchy, YSL, Hugo Boss dan lain-lain. Macam tak lengkap rasanya kalau keluar rumah tidak mengenakan Cologne - terasa macam 'telanjang'.......

24 comments:

DBI said...

rush..tq sebab bagi definasi semua tu..dah lama DBI nak tahu...DBI pakai HUGO BOSS since 1995..best sgt bau..menggoda gitu...ada gak pakai white musk dari bodyshop...kalau nak rasa feminine sikit..tibai je perfume avon yang my other beautiful half punya....tapi HUGO BOSS lah yang tatap menjadi pujaan hati ku....

Xis said...

Rush
Err.. from that pics.. I have used a few of them.. Love it.. But my all time fav is Curve by Liz Claiborne. Luckily a friend of a fellow blogger managed to buy one for me which I be getting soon. Baussino and Extreme(Bvlgari), Dunhill are another fav.. Joop is a memorable one..

Rush Murad said...

dbi - tq. setianya kat Hugo Boss!!!!... lama tu, I'm sure kalau u suka Hugo Boss, u pun suka kat Ralph Lauren atau Givenchy. Try ler tukar2 jenama lain.

xis - Curve? emm... i tak pernah bau perfume from Liz Claiborne... is it musky type? Joop! ramai yg suka... but not really me though.

perjalanan hidup said...

rush. camne nak pakai minyak wangi? *matilamak soalan bodoh. ada yang kata sembur kat leher dan dada, ada yang kata sembur kat baju. sudahnya satu badan aku sembur hinggakan jauh sebatu orang dah bley bau.

Xis said...

Rush
you must one day try this out.. I mean.. Curve.. for you, I guess, Liz Claiborne Sport is good. Joop! is.. oh that's another sad story.. but ended up with a good one.. :)


Pap
hahaha.. more or less, you're like me.. :)

Rush Murad said...

pap - i selalunya sembur kat dada (yang ada bulu sikit2 tu..hikssss), kat tenguk (calit sikit kat belakang telinga), dan pergelangan tangan sikit, sambil gosok2 ke lengan. Sembur kat baju? ramai orang buat macam ni... jangan sembur bebanyak, rosak pakaian. Perfume ni lebih kuat bau kalau bercampur dgn bau badan/peluh etc.

X-xis - thanks for the perfume D'animale tu. I really like the smell... emmm...

blackpurple said...

Cuma ada koleksi EDT Dunhill, Paco Rabanne, Tommy & Polo blue.. itupun jarang pakai melainkan ke ofis dan bersantai dgn sidia...heehehe.

Entri ni sesuai menjadi rujukan para metroseksual rasanya... hehe

Xis said...

Rush
you're welcome... it suits you, I know.. emmm...

A f f e n d i O s m a n said...

Hoho manyaknye perfume dia...

Here are my perfume lists:

1. Mont Blanc - INDIVIDUEL
2. Mont Blanc - STARWALKER
3. Bvlgari - AQUA
4. Carolina Herrera - 212

Rotate la ikut hari. Hahahaha....janji takde bau asem!

Rush Murad said...

blackpurple - Paco Rabbane, yup I pernah guna sekali, but my father suka sangat.. macam bau orang tua...hiksss... jangan marah! bersantai atau dating? kena wangi2, if not lari pulak sidia..

affendi- suka Mont Blanc yer? i tak eprnah cuba Mont Blanc, maybe it suits you... kena serasi dengan bau badan... baru bau terserlah.. AQUA - tak lasting..

Xis said...

Affendi
join the club.. mont blanc individuel! :)

A f f e n d i O s m a n said...

Hiks...

Mont blanc individuel sangatla manis baunye! How to describe eh? So far orang yang penah duduk dekat cakap, the perfume really potray you....

Hmm, AQUA tu kene tunggu peluh macam ni "i'm sweating like a pig" then baru la dia bau....hahahah.

Anonymous said...

Rush
happy if you could buat research pulak... how the perfume really potray you...matilah cheq malas cari sendiri :0).

I suka Kenzo, Lancome and Escada.

Kak Chik

Rush Murad said...

fendi and x-xis , nak join club Mont Blanc boleh ker? nanti nak pi try cium bau Mont Blanc.... is it as sweet as..... ?#$%^&*

Kak Chik - macam biasa dengar nama Kak Chik ni :) Research on myself? hehehehee... I think from the list of perfume that I considered favourite... dah tau I ni macam mana.

A f f e n d i O s m a n said...

hmm..

nak joing ye? bole je...
meh dok dekat2 sini, tarik napas dalam2.....musti jatuh chenta nye (dengan perfume laaa)

Xis said...

Rush
join the club?? okay.. here's the deal.. wait till May, and you get to be the official member as well.. hmm.. you never knew I used Individuel all this while??

A f f e n d i O s m a n said...

hahahahaa

xis, perfume kita pakai tu tak ramai yang perasan kot. when i first spray perfume tu kat airport penang terus jatuh chenta...sampai la skarang ni still stick to that particular perfume.

anyway, i've linked ur blog to mine!

Xis said...

Fendi
mine was a gift from one of my friends for my birthday last year.. But true.. the first time I sprayed on me.. I love the smell.. anyway.. thanks for the link.. :)

alymiey said...

wah banyaknya minyak wangi !!!!

A f f e n d i O s m a n said...

aikkk

taggie dah ilang? mana pi tatau?

Xis said...

This message is to DirtyPAP and Tyah.. don't forget to go to my blog..! :)

Fendi
ha! ha! tak tahu..

A f f e n d i O s m a n said...

abang shidi ni tutup tagboard ke?

Rush Murad said...

xis, fendi - sori arrr... tagboard tak dak dah... sebab ada lalatz and langau dok singgah semalam. Berbudi bahasalah kalau melawat ke 'halaman' rumah orang, jaga tuturkata.... kalau kita suka memalukan orang lain dan suka jaga tepi kain orang, pasti suatu hari nanti terkena batang hidung sendiri...lambat-laun PASTI KENA!!!!!!!

Xis said...

Rush
lalat and Langau? Thought it was maggot.. Yup.. agreed with you! :)