Friday, November 10, 2006

Kata Rasa

Kata Rasa I

Diam itu lebih bijaksana
Dari tutur yang tak terjaga

Ajuk hati menggulir pergi
Getar jiwa pedih terasa


Kata Rasa II

Menjadi pesat dalam benak
Memikir yang tidak selesai

Khilafku menebar pesona
Hingga runtun jiwa manusia


Kata Rasa III

Hanya satu yang ku punya
Ada mereka yang gundah gulana

Diam itu lebih bahagia
Dari menebar kata rasa
************************
Rush Murad
18 Syawal 1427 Hijrah, Miri

21 comments:

chikashi said...

Nice to meet you.
My name is Chikashi Munakata in Japan.
It is interesting blog.
I am making a site introducing blogs of all over the world.
If you can,can I introduce your blog on my site?
I hope many persons can get informations,can establish good relationships.

info@tabigo.net
http://tabigo.net/connections/t

Rush Murad said...

Hi chikashi, thanks for dropping by. no problem dude... will link urs as well :-)

Azer Mantessa said...

yep

diam itu emas :-)

Red Mummy said...

abang tepak weih

1. akak x leh view yr tagbod dr opis so kena msg kat sini je lah yeah

2. tagbod RM dah lama ada lah!! akak dah bukak semula few days after BI habis...ni nampak sangat x pi blog aku kan?? berapa lama dah ko x pi bang weiii

3. tb akak by imran so dia nye loading mmg lbb sket bila mula2 bukak RM tu but pastu laju kencang..nama tb akak is Red Potpet Redded, betul2 kat on left side of top entry.

hah??

perjalanan hidup said...

kan? indahnya kata. teringat masa debat piala diraja masa kat itm dulu-dulu. hmm...

THE HONOURABLE SHAH said...

abg rush,

diam itu tanda misteri
entah iya entah tak mahu

lantang itu tanda berani
tapi kasadnya tak siapa tahu

..............................

pendam rasa jiwa meronta
pedih bagai disebat cemeti

kata rasa terkadang buta
sarat makna ikutkan hati

Rush Murad said...

azer - diam itu juga tanda setuju, diam tanda malu, diam tanda marah, diam tanda ghairah, diam tanda provokasi, diam tanda benci........

redmom- kita baca ler blog awak, siap tinggalkan komen. memang tak leh/ tak nampak ler tagboard tu... my pc kottt...

pap - piala di-raja? i pun pernah wakil UiTM dulu, byk ler pertandingan debat i masuk. lagi pun i ni presiden kelab debat UiTM Shah Alam, for Bahasa Melayu n Inggeris.... hiksss... la ni dah tak reti 'melaser'.... diam dan perati jek...

shah - wahhhh.... u memang berbakat kan? kalau baca blog u tu, pasti byk elemen seni... tetapi menulis puisi dgn perasaan dan menulis puisi kerana ingin menulis, tak sama natijahnya.... puisi dgn perasaan menceritakan apa yg tersirat.... lalu disuratkan...

THE HONOURABLE SHAH said...

abg rush,

betul...betul. tapi rasanya taklah se-talented abg dgn Xis. i write mostly what i feel inside me. patah lenggok kata dan bahasa tu kalau tersalah, minta dimaafkan, ya?

THE HONOURABLE SHAH said...

another thing, abg, which category do i fall into honestly? speak your mind...i won't be mad. thanks.

Xis said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Serial Plant Killer said...

Rush - u pun debater? I was in my school English debate team for Piala Tan Sri Wira Hj Arshad. Lost to MCKK at state final.

Ur puisi 2 deep, banyak metaphors, tak terkupas dek minda. I came across one of ur old poems b4 about Tragalfar Square thingy.

Rush Murad said...

shah - u r very talented in writing... yg lain2 talented tu i kurang pasti lah ek.... :-)

Nurul - i adalah masuk debat piala di-raja masa sekolah dulu2. masa kat UiTM pun debator jugak, both BM and BI... kira kalau kat IPTA tu, depa kenal sgt dgn I... ada legacy weii....

007 agent said...

Maaf kira I mencelah dalam ruangan blog you ni....

007 agent said...

Bicara you di atas memang menarik...Terasa hati bagai ditarik-tarik untuk mencari maksud tersirat dan tersurat dalam bicara you....Selalu ker you berbicara persis seorang pemuitis ni?

007 agent said...

Rush...mungkin you dah tak kenal I...tapi I masih ingat dan kenal you...Your face tak banyak berubah lagi yer??

007 agent said...

You ingat laa kata-kata I ni...

DI BALIK CERMIN ITU

di balik cermin itu
tinggal seorang lelaki
yang melihat bayangan tubuhnya sendiri

tegap dan tampan
bisa memikat dara pujaan
dan juga teruna di jalanan

dan bersuara dirinya
hatiku hanya satu
untuk yang sudi
untuk yang memahami

hari ini bukan semalam lagi
yang penuh dengan kecewa dan air mata

tapi
hari ini ada rasa bahagia
yang mahu ku kongsi dengan mereka
mereka yang sudi bertakhta

biar masa terus berjalan
biar tercipta lagi kenangan
yang ada itu kesempatan
selagi punya yang ingin lena di ingatan

ingin ku suarakan pada semesta
aku pasrah dengan setiap takdirNya
kerana aku tahu
perjalanan ini satu ketetapan
tapi itu bukan satu keputusan
kerana aku punya pengorbanan
selagi hayat di kandung badan

bisikku pada yang tahu
hari ini kita bersama
terima kasih kerana di sana
moga terus kita selamanya

007 agent said...

Rush...bukan you sahaja yang pernah menutur bicara dalam debat piala diraja...I juga pernah menabur hujah di pentas Debat Piala Diraja... kita pernah berentap antara satu sama lain.... Kita juga pernah bersama dalam satu pasukan debat...di UiTM

007 agent said...

I pernah guna no h/p ni...010-270 8007, 016-612 0007, 017-883 5007 coz I adalah salah seorang peminat 007...

007 agent said...

I pernah guna no h/p ni...010-270 8007, 016-612 0007, 017-883 5007 coz I adalah salah seorang peminat 007...

007 agent said...

Actually I jumpa your blog secara tak sengaja dalam tengah boring buat kerja...I bukan pandai sangat guna blogger ni...

007 agent said...

OK lah... I nak quit dah ni...Kalau ada masa u hantar laah email kat i... my email is zulaz76@hotmail.com
P/S: I harap you dah tahu saper I, OK? Banyak hint yang I dah bagi pada you.... Sorri...I memang suka buat orang berteka-teki, walaupun kekadang boleh buat orang sakit hati separuh mati....Yang penting..kita mesti senang hati..setiap hari...Hidup kena ENJOY!!:)