Wednesday, September 20, 2006

What's Hanging On My Wall?

I love to decorate my house, some of my friends was telling me that I have the talent to be an Interior Decoration guy or something like that. I like beautiful things, I like people who dress well and appropiate, I like to see harmony in many different ways and medium. I decorates my house with practicality in mind, followed by my very own Malay/Asian culture added with interesting cultures from elsewhere around the globe. I like to hang beautiful and interesting things on the wall, from bedrooms to bathrooms. What you can see below is only the collectables on the wall from Dining and Common/Guest Hall (forgotten the kitchen), whereas bedroom and bathroom I considered personal.

My House - Dining

Left: Moroccan ceramic plate and bowl in bright tumeric yellow. Intricately decorated with leaf and fruits motif. I bought three set of this kind of ceramic in Essouria, Morocco, another set with lemon yellow colour hangs on the other side of the 'Bali Window'. One can also notice the hanging Middle Eastern coloured glass and copper lamp from Bali.

Right: Japanese ceramic called Ko Imari Sometsuke Chawan or Bowl. These floral motif bowl are very popular during the 17th century in Japanese Royal Court. The ever popular teak wood 'Bali Window' is also hanging on the one side of the dining hall which compliments the wood-glass cabinet placed below it.


My House - Dining

Left: The copper calligraphy of Ayyatul Qursi in a wooden panel frame is hanging on the hallway to the Master Bedroom, directly visible from the main entrance (good feng shui and avoid evil spirits entry). On top of it is a hand-painted Gypsy's motif deco plate from Macau, made in 1936.

Right: A friend of mine from Johor Bahru presented this brush painting as a farewell token. The bamboo motif is surprisingly soothing and tranquil if one look 'deep' inside it. Painted on a rice paper by Chinese Muslim and nicely placed on Chinese cotton with floral embossed texture. On top is another deco plate from Macau, a strong Portuguese influence motif.

My House - Hall

Left: Huge teak wood mirror with very minimal deco on the edges - 'kembang teratai' or lotus flower. I hang 2 sets of wall deco plate from Europe on the left and right side of the mirror. Partially visible on the right are hand-painted tiles framed in pine wood from Holland, which I bought more than 11 years ago while travelling solo in Europe. On top is a huge oval shape China's serving plate with small holes around the edges.

Right: The calligraphy of Allah and Muhammad in Arabic, made from black volcano sands in Borobudur, Jogjakarta. Heavy and strong with solid Berlian wood frame.

My House

Left: Another Japanese Ko Imari Sometsuke's plate collection with floral motif. Hanging on a black steel plate hanger from Spain.

Right: French 'Aquarelle' paintings from Daniele Fraboulet, 1996. Aquarelle means 'watercolour' and this realistic fruits and vase/water jar object is seeing framed in white painted pine wood. This is definitely one of my favourite things hanging on the wall.

28 comments:

Serial Plant Killer said...

Very creative decor. Not many people are good at doing wall decor. I suppose u have ample wall spaces to hang a lot of things unlike mine. Nanti overcrowded. Boleh ganti Eric dalam Casa Impian. Is the place u're staying now rented or ur own?

Rush Murad said...

Nurul-this is my rental house in Miri. Tu sebab wall tu very plain tak der any colour. I sewa kosong, so semua barang ni I bawa dari rumah di JB, cuma the lampu2 dan chandelier tu I beli kat sini. thats why i ada bilang yang i tak terasa sunyi or rindu kat JB... barang2 n deco almost the same masa kat JB. This is a single storey semi-detached corner lot house. Brand new.....

THE HONOURABLE SHAH HALIL said...

what a cool decor you have there! those moroccan ceramics are to-die-for!!! why don't you apply for casa impian? hehe...you never know...

Rush Murad said...

halil-Casa Impian??? frankly speaking.. i dont like most of their ideas, seems unpractical and only suitable for tv programme. kalau dah masuk Casa Impian, habislah deco rumah I kena 'kumbah' dgn si eric gedik tu... hikssss... harus jadik 'Harlem Ghetto'...

Serial Plant Killer said...

Rush - itu sebab u dah tahap wajib ganti Eric tu. Tak abis2 ngan feature wall and gubahan dia yg ntah apa2. I stopped watching casa impian a long time ago. Baik belek ID mag - Impiana.

rush said...

Nurul-hehehehee... si eric tu balik2 letak lilin ntah kat mana2 sudut, lepas tu letak fresh flower dalam mangkuk la... susun upeh depan tv la... memang tak practical. Impiana is my fav mag selain vogue home deco. My fren kat Jb rumah dia masuk Impiana last April, page 35, thats my dream house tauuuu.... selalu ler lepak2 kat rumah dia dulu sambil berangan. In real rumah dia lebih cantik, besar dan gah berbanding dlm mag.

Serial Plant Killer said...

I prefer Impiana vs Anjung Seri. Anjung Seri byk sgt iklan and decor featured tak menarik. I tak belilah April issue tapi yang September issue ni have nice decor features. Plan nak check out this shop kat Plaza Damas selling home decor from Turkey featured in that issue.

Anonymous said...

Rush,
Ceramics tu semua beli di mana? Ada jual di sekitar kl? i pun minat dengan barangan ceramics ni. Chandelier tu cantik!

Meera

Anonymous said...

Rush, satu lagi komen, i pun tak minat dengan Eric cheong ke hapa nama dia tu, yang di Casa Impian.... deco dia kadang-kadang entah apa-apa, betul apa yg u cakap, selalunya tak praktikal, syok sendiri.

perjalanan hidup said...

cantiknya umah! tu baru tunjuk hiasan dinding. nape tak panggil interior mag utk keluarkan dalam issue? mesti dapat punya...

THE HONOURABLE SHAH HALIL said...

eric memang gedik! that's why you should replace him. kalau i, confirm kena gam sebab i am openly gay. maybe you should add 'inrerior designing firm owner' in your future resume. i'm not kidding. you're damn good in decorating!

THE HONOURABLE SHAH HALIL said...

serial plan killer,

nama kedai kat plaza damas tu kalau tak silap i, ZEVK. dah checked out, memang best! bought a few ceramic bowls for raya. impiana is indeed BETTER than anjung seri sebab anjung seri dah jadik anjung sorry!

rush said...

anonymous, shah halil - keap lagi blog aku kena 'GAM' coz mengumpat pasal si Eric tu...hehehehhehee...

Anjung seri lebih kepada taste 'makcik2', sarat sesangat. Impiana pun kekadang terikut2 cara ASeri, since Anuar dah tak jadi editor, kureng sikit dah, coz lelaki dan perempuan mempunyai perspektif berbeza. tengok jer lah chef, fashion designer terkenal... semua lelaki kan? walaupun bukan lelaki tulen.... matilah aku buat spekulasi... lariiiiii..........

Kroll said...

hmm aku perasan yg umah ko kt jb serupa dgn umah xis. ni misti talam curi plan BH nih. anyway umah ko kat jb tu ko jual ke hapa?

Red Mummy said...

abang tepak

lam byk2 benda, i just love the mirror. i ni envy to mirror so much. i just moved to my new hse also, walls i masih kosong beliang lagi, i take step by step to make it great which is worth.

bape rege cermin tu bang?

Rush Murad said...

kroll-lama benor tak jumpa kau ek, tetiba boleh terserempak kat dalam blogging world. kau kat jb or kl la ni? rumah kat jb tu aku kosongkan dah, plan nak jual, tapi belum ada buyer (dah setahun), dan memang aku tak nak sewakan. tak larat nak maintain few houses, dan leceh nak melayan karenah penyewa, cukuplah 2 biji lain ada yg sewa (statement tamak nih!)

RedMom-i beli lama dah, 4 years ago, kat kedai my fren di JB, around RM600. cermin tu ada kualiti, kat tepi dia ada edges not the simple plain mirror. kayu tu pun dah cukup masak, but i pilih yg recycled, nampak polos n texture. suka tengok barangan tembaga? sure u merembes kalau tengok my collection...hikssss

Serial Plant Killer said...

Halil - ya betul 2, nama kedai 2 ZEVK. Tis weekend nak check outlah.

Semua yg anti Eric Leong - jgn x percaya, dia akan bagi talk kat Expo Home Deco 2006 at KL Convention Centre.

Rush - ramai pompuan dah ambil tugas lelaki jugak....tak kisahlah kalau lelaki nak ambil alih tugas pompuan. Zaman skrg ni house husband pun ada kan.

Rush Murad said...

Nurul- u suka barangan glass dari Turki ke? like my mom gak... hiksss.. i yg glassware ni kureng sikit, sebab tak tau nak jaga compared to porcelain n ceramic.

Eric tu tak practical... very the plastic. macam dah tak der Interior designer lain kat Malaysia nih... balik2 muka dia... gedik!

tak moh lah jadik house hubby - hopefully not me, even on day i ada wife, i akan kurangkan bab2 memasak and deco nih, semua serah kat wife... nak makan dari air tangan wife (w'pun tak sedap, senyum aje lah).... wahh... tetiba aku ni jadik romantik plak... bak kata mak cik jiran aku dulu "bertuah sapa dapat u ni, semua pandai, tinggal cuci kaki je"... cuci kaki???? yg lelain tu tak nak cuci sekali ke? ahakssss... merapu memalam buta nih..

shahril aley said...

rush murad
lawa rumah pandai rush decorate.u ni keja bhgn art utk interior design or landscaping?
satu nanti klu ade rumah sendiri nak minte tolong dari rush hias rumah.boleh ke??
first time datang blog rush.menarik tapi tak sempat nak explore sume posts.time is limited for me....busy skit skrg

THE HONOURABLE SHAH HALIL said...

eric bagi talk pun tak bermakna dia bagus. cuma dia dah established. that's all. ramai lagi interior designers/decorators dan ordinary individuals kat malaysia yang lagi handal dari peminat pasu tinggi onbak tu!

contohnya...rush! hehe...

kalau barangan mid-eastern, i'd prefer ceramics than crystals. ceramic boleh pakai. crystals mcm plastic pulak kalau dipakai. stereotypical sgt!

nasib baik i takde rumah lagi, if not...i'll hire rush. letak aje harga. hehe...

furthermore, jauh mana sgt la miri dgn kuching? (wink wink)

Rush Murad said...

shahril-thanks for coming bro! kerja i tak der kena mengena dgn benda2 art nih... kerja i la ni membosankan, tapi kena kerja jugak supaya dapat beli benda2 art nih..hiksss. (teringat masa lepas sekolah dulu, nak apply art n design kat ITM, tapi kena sergah dgn parents... tak de future katanya...)

halil-u kat Kuching ker??? emmm... tokey Ombak tu kawan baik si Eric, kira kroni ler tuuu... tapi i suka tengok rancangan LAMAN... ke hapa nama program tu pasal nak buat laman segala... sekejap jer taman dah jadik, rumput dah tinggi, pokok dah besau depa buat...

perjalanan hidup said...

dah la tu sume. tak habis2 puji rush. pasni request buat entry 'What's Hanging Between My Two Thigh?' plak ye... *lariiik!

Kroll said...

Aku kat jb dah. bulan 10 tahun lepas aku transfer balik jb. aku tak suka lah stay kat KL tu. cukuplah 2 tahun kat pandan indah tu.. bosan.. few months ko ada dtg jb kan... aku lepak kat "tangga" dgn airry dia kata ko gi SG dgn jepun sumer... tak per raya ko balik kan.. leh jumpa dgn kak tek skali. lama tak jumpa korg.

Rush Murad said...

pap-cilakok.... meh kau sini... tapi best jugak entry tu...emmm... let me consider.. after bulan Ramadhan la yer..."What's Hanging Between My Two Thigh?"... merembes....hikssss..

kroll@Cik Sal-seronok la depa semua nak balik beraya kat JB... boleh buat 'gathering' kat 'tangga'.. ada sesapa nak buat open house? aku nak pi beraya rumah kak tex, sambil jenguk rumah aku yg kosong tu. apa kata kita buat 'gathering' berbuka puasa reramai...? buat kat hotel...

Serial Plant Killer said...

Pap - 'What's Hanging Between My Thighs?' LOL, kelakorlah....terguling aku.

Rush - kite tak minatlah brgn Turki yg glasses warna warni 2. My fren ada hadiahkan brgan tembaga (painted one) masa dia travel ke Turki - cantik. Nak check out brgn yg macam 2lah atau yg lain2 available kat kedai 2. Ceramic pun suka, ada beli a few kat Chiengmai, nak beli byk tak larat nak carry, porcelain kureng ckitlah.

Kutuklah Eric 2 puas2 skrg. Tinggal sehari lagi nak puasa, kena refrain from mengumpat.

It takes a lot of guts for a man 2b a house husband and face the society's perception especially yg conservative. I don't c anything wrong with it especially if the wife is ambitious and earn enough $$$ 2b the breadwinner of the family. Tapi I'm not that ambitious & wld rather take a backseat in my career (but not as a full-time housewife!) - still conservative in that sense & prefer the man 2b the main breadwinner.

Look 4ward 2 what u gonna write about the topic Pap suggested...ahak2x....r u literally gonna write about it? **blushing**

Xis said...

Rush
finally I get to give my comment in here.. hmm.. my comment is.. you come to my house and do the deco part... boleh tak? ;)Anyway.. love the way you deco your house..

Kroll said...

1st oct ni ada buat gath berbuka kat rumah limas danga bay. Nanti kita boleh jugak buat bila ko dah balik nanti. kumpul kan kwn2 yg sumer dok merantau. sure best kan..

Yannick Wurm said...

And I hope you don't mind my leaving a shameless ad for my mother's website:
http://www.danielefraboulet.com/

I'm glad you enjoy her paintings!
thanks!

yannick