Friday, September 22, 2006

Welcome To Ramadan!!! Bienvenus à Ramadan!!!

Sempena dengan kedatangan Ramadan Al-Mubarak ini, saya memohon kemaafan dari semua pembaca blog Tepak Sireh di atas kekhilafan, kesilapan, kesalahan dan keterlanjuran, samada disengajakan atau pun tidak, dalam menyampaikan wadah (blogging). Semoga kita semua mendapat barakah dan hikmah di sepanjang Ramadan.

Ramadhan ayat
Surah Al-Baqarah 2:185
(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah dia berpuasa bulan itu dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah dia berbuka, kemudian wajiblah dia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan) dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur.
Translation in English:
Ramadan is the (month) in which was sent down the Qur-an, as a guide to mankind, also Clear (Signs) for guidance and judgment (between right and wrong). So every one of you who is present (at his home) during that month should spend it in fasting, but if any one is ill, or on a journey, the prescribed period (should be made up) by days later. Allah intends every facility for you; He does not want to put you to difficulties. (He wants you) to complete the prescribed period, and to glorify Him in that He has guided you; and perchance ye shall be grateful.
Traduction dans le Français:
(Ces jours sont) le mois de Ramadân au cours duquel le Coran a été descendu comme guide pour les gens, et preuves claires de la bonne direction et du discernement. Donc, quiconque d'entre vous est présent en ce mois, qu'il jeûne! Et quiconque est malade ou en voyage, alors qu'il jeûne un nombre égal d'autres jours. - Allah veut pour vous la facilité, Il ne veut pas la difficulté pour vous, afin que vous en complétiez le nombre et que vous proclamiez la grandeur d'Allah pour vous avoir guidés, et afin que vous soyez reconnaissants!

28 comments:

Anonymous said...

Salam ramadan bro..... balik Johor jangan lupa datang rumah aku.... dan paling penting, bawa angpow...

Ali

Serial Plant Killer said...

Selamat Berpuasa Rush and all...semoga Ramadhan tahun ni bawa keberkatan untuk semua.

Xis said...

Rush
Ramadhan Al Mubarak to you.. may this Ramadhan bring you more blessings. Take care and be good.

Ps: I'm working today and tomorrow.. yikes!

-xIs-

rush said...

Ali- no hal beb, nanti suruh wife kau masak sedap2 ek... rendang n serunding yg power tu. angpow? budak2 jer yg dapat.... :)

Nurul-thanks Nurul, same wishes goes to you.... apa pun, dah truja tengok harga tiket ke India... murah!

Xis-thanks....i really like your posting abt Ramadhan in ur blog... i dah baca 2 kali so far.. hikss... kerja???? i pun rasanya kerja pi ofis and will spend this weekend siapkan kerja, maybe 48 hrs full... tc

THE HONOURABLE SHAH HALIL said...

salam ramadhan to you, rush! moga2 kita tak megutuk si eric gedik tu lagi!!! hehehehehe...

xoxo
shah

Anonymous said...

Rush,

I pun nak wish you a blessed ramadhan... ada salah silap, minta maaf juga. Jangan lupa keep posting cerita pasal puasa di sana.

Meera

rush said...

halil-salam Ramadhan... :)xoxo

Meera-same goes to u, i pun sama jugak, maaf atas segalanya... insyaAllah, ada kelapangan nanti, i buat entry pengalaman berpuasa masa kecik2 dulu. even posting i last year pun ada citer tu... click archive bulan september 05.

Serial Plant Killer said...

Semalam g MATTA Fair. Ticket to Delhi RM1050 and travelling period up to May 2007. So, memang kena tunggu MATTA Fair on 16-18 March 2007 to book ticket for travelling in August 2007. Keep the enthusiasm up till next year.

Kalau tak busy & tak keberatan, cld you suggest where 2 go, what 2 do, where to stay in Sarawak especially on Niah & Mulu caves? Travelling period will either b in Nov or Dec. Thanks in advance...Sahur, jgn tak sahur....sunat..

rush said...

Nurul si 'pembunuh tumbuh-tumbuhan bersiri'..... yer lah, better tunggu MATTA next year, i browse MAS web, perasan jugak. InsyaAllah...
Nak ke Niah ke? kat sana ada chalet but i advise u stay kat Miri jer, Niah tu day trip jer, pi pagi, balik petang... cukup masa. Kalau Mulu tu, kena stay sana la, kena naik flight from Miri. u check faxpress flight. kalau setakat Niah tu, i pun boleh hantar, sejam jer dari Miri ni.. not bad la. Sahuuuurrrrrrrrr.......

zali said...

Selamat Berpuasa yer... :)

we went to Miri masa ke Bintulu last 2 weeks... :)

ikanbilis said...

ramadhan mubarak! hey, if yo don't mind i'm gonna steal this post from you =P

perjalanan hidup said...

selamat berpuasa kepada rush dan semua blogger muslim. hampir setaun pencatat sebelah kiri penat menulis. so skang bagi dia anual leave dan suruh yang kanan plak menulis banyak-banyak. hiks! salamolekum.

rush said...

Zali- apasal tak call masa u datang Miri hari tu? issshhh... my fren frm KL pun ada dtg, we shud keluar sesama... anyways, selamat berpuasa.

ikan bilis- nak 'steal'? nanti kena potong tangan! anyway... apa salahnya berkongsi kan? kongsi pahala...

pap-InsyaAllah.... di bulan ni, yg sebelah kanan jer lah menulis, harap2 lepas bulan ni, yg sebelah kiri terus pencen, tutup buku dah. emmm... beri salam bira elok2 yer diiikkkk... wassalam...

shahril aley said...
This comment has been removed by the author.
shahril aley said...
This comment has been removed by the author.
shahril aley said...

Rush,
Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak, semoga kita dapat merasai nikmatNya walau di mana jua.

Begitu berinformasi catatan saudara Rush kali ini. Siap ada terjemahan dalam English & French. Pernah belajar bahasa perancis di UiTM tapi lepas belajar dah lupa pasal tak dipraktikkan.

blackpurple said...

Ramadhan Al Mubarak..

Semoga kita sama-sama menghayati Ramadhan dengan sebenar-benar penghayatan...

Rush said...

shahril- same goes to u, Salam Ramadhan! kalau u perasan my entry sebelum2 ni, memang guna Bahasa Melayu, English dan French. Kadang2 the whole entry in French, motif? nak promote Malaysia... sekali-sekala ada dalam Bahasa Sepanyol... tapi tak fasih sangat, merangkak2 dan grammar berterabur..hikssss... budak UiTM ek?

blackpurple-Salam Ramadhan to u too. InsyaAllah, nikmat Ramadhan sama2 kita hayati...

shahril aley said...

yap rush, saya budak UiTM blajar akaun. U dulu budak UiTM ke, amek course ape?kat King's College London & University of East London u buat ape plak??

sori tak perasan yang u slalu pakai banyak bahasa dalam blog ni...tak sempat nak baca semua just enough for the latest entry...for the moment la.yang lain mungkin nanti klu free...

rush said...

shahril- soalan u ni sama dgn soalan si Nurul si serial plant killer tu. I pernah study dgn King's College dulu, buat LLB (Law), then i sambung study full time kat UiTM Shah Alam, kira matured student walaupun tak nampak 'tua':P Buat BSc Info Studies. Then masa I kerja di Johor dulu, I buat post-grad Diploma in Operations/Logistics Management

Serial Plant Killer said...

Kite dah lama tanya soalan ni tapi sepi tanpa jawapan. Ingatkan tak perasan or nak 'biarlah rahsia' lagi. Anyway, student yang lebih tua we all panggil highlanderlah....U pun kat UiTM Shah Alam rupanya. I did my degree there as well. I must've been in my 2nd year when u joined. Lepas habis law tak buat CLP yea? Contrast giler sebab lepas 2 buat Info Studies? Apsal tak practise law?

rush said...

Nurul- arrrr... highlander? best la jugak nama tu, mcm i ni depa panggil 'arkib', dah arkib.. mana2 dokumen yg umur lebih 25 tahun, sesuai masuk arkib negara!.. masa mula2 masuk depa tak perasaan yg i 5 tahun lebih senior, dah tu semua paper English exempted.. masa interview, lecturer English mcm suspicious coz budak Melayu ni 'slang' semacam..hehehehe.. still remember that incident. dah masuk second semester baru terbongkar... :P Patut ler asyik jadi top tip top...
CLP? Biarlah Rahsia yg nih....

shahril aley said...

ooo amek LLB kat King's College. Betoi cakap si serial plant killer, memang teramat kontra bile u amek Bsc Info Studies kat UiTM...Mysterious betoi kisah u blajar. Post-grad Diploma in Operations/Logistics Management u buat kat UiTM gak ke....

rush murad said...

Post grad dip buat dgn East London uni, facilitate by Sedaya College. Company dulu beri subsidise... ada kena mengena dgn company business. la ni, i apply semua 3 cabang/area of studies tu kat sini... thats why im here right now.. :-)

Serial Plant Killer said...

Rush - dah agak dah, u akan kata biarlah rahsia lagi. Tak nak citer takpe, I respect ur decision. Kalau boleh berbahasa Inggeris, belajar kat UiTM senang sebab at degree level, course conducted in English kan. My career has got nothing to do with what I studied too sebab kena ambil license 2 practise and I find the job will be boring giler. Kite pun buat part-time study masa kerja tempat lama dulu - company tanggung.

Shahril - u r taking accounting yer, which means our faculties are in the same building and next to each other.

shahril aley said...

serial plant killer - sedihnye dengar u merajuk dgn si rush. U ni ade hati dengan die ke ;) actually i did my degree in section 17 INTEC campus for 3 years before my faculty moved out to MENARA. thanx god i sempat habiskan my whole years in peaceful campus even people saying there's no life for U student. Kalau tak silap dorang pindah on second sem in year 2004.

rush murad said...

Nurul-kalau u sama building ddn budak2 accounting, meaning that u all kat PTAR2 kan? yg ada cafe besar bawah tu (hikss... tetiba teringat pi dating kat situ.. sambil lunchy... dah tu cancel nak jumpa awek tu lagik, sebab dia makan nasi very the gelojoh... takutttt..). i selalu gak kat area building tu although my class kat Menara... sebab parking kete kat situ luas sikit. u ambik license apa Nurul? buat Law jugak ke?

Serial Plant Killer said...

Shahril - eh, buat statement tak berlapik...nanti kite sue RM1 juta 4 slander tau. Statement mana yg indicate kite merajuk..if u follow Rush's cbox and past entries, byk gak kisah dia yg 'biarlah rahsia'...kan rush? Sape kata student U no life. One of my best years was when I studied kat UiTM.

Rush - yup, my faculty kat PTAR2 and the cafe mmg tmpt lepak we all especially 4 breakfast. If u selalu ke my faculty building, we may have crossed each other's path. My school Law & Admin, I took Corporate Admin major in Company Secretary. Ambil license ape?.....license to kill........just kidding....nak jadi company secretary kena ambil exam lagi lepas grad, interview and license to practise. I like law subjects, tv show and novels about law and courtroom drama but not as a career. Cukuplah my sis jadi advocate & solicitor in my family.