Sunday, September 03, 2006

Timeless Kuching.........

Kuching, Sarawak

Click the icon for more of Kuching's photos: View slideshow

Kuching has a long history as a trading centre which, over the centuries has brought people from various countries to settle in the area. Malays, Chinese, Indians, Europeans and others have joined the many indigenous groups of the region to create a city which a rich and unique cultural heritage. Before the 19th century, Sarawak was a typical Malay principality under the control of the Sultan of Brunei. Sarawak was peaceful place. However, there were some tyrant officers (Sultan Representitives) from Brunei. Many Sarawakians were forced to pay high tax and local officers were sacked without any reason. These caused a large demonstration against the Brunei Empire.

James Brooke, a rich English Adventurer was asked by the Sultan of Brunei to stop the demonstration in Sarawak. The demonstrators were no match to James Brooke's yatch, the Royalist. As a sign of appreciation, the Sultan of Brunei appointed James Brooke as Governer of Sarawak. James Brooke requested British Navy assistance to protect his position. He then chased out all Sultan Brunei's officers from Sarawak. With anger, the Sultan of Brunei tried to stop James Brooke but Brooke attacked the Sultan first. The Sultan was forced to sign an agreement and Sarawak was fully handed over to Brooke. From then onwards, James Brooke became the first English Rajah of Sarawak. The arrival of James Brooke, who become the first English Rajah of Sarawak, marked the beginning of Kuching as an important administrative centre and consolidated its role as a port. His successor, Charles Brooke, 1868-1917, was responsible for many of the historic buildings still associated with the waterfront. Since 1963 when Sarawak became part of the Federation of Malaysia, Kuching has changed and developed into a flourishing modern city.

Merasalah copy paste katanya cerita pasal Kuching. Macam tak der idea nak menulis segala, tapi banyak foto yang nak dikongsi bersama. Background music marching segala tu semua dah tukar, memacam lagu dok experiment, last-last lagu si Hazami ni jugak jadi pilihan, tatau kenapa. Seminggu akhirnya di Kuching, sempat meronda segala, beli tikar Sarawak, yang ni special sikit sebab memang dibuat oleh orang Bidayuh, bukan yang diimpot dari Indonesia. Harga lebih mahal sikit, tapi puas hati dengan hasil kerja yang lebih halus, kemas, bersih dan kulit rotan 'sagak emas' yang licin bersinar. Nampak sesuai sangat letak kat dining hall, kena dengan deco yang dah sedia ada.

Semenjak meninggalakan Miri minggu lalu, tetiba rasa 'kerinduan' yang amat. Rindu dengan Miri, dan bukannya Johor Bahru atau Kuala Lumpur atau Jakarta mahupun Batam. Kenapa ek? Bukannya ada seseorang yang istimewa di Miri... tidak.... rindu pada 'bantal busuk', pada katil luas empuk, pada semua yang ada kat dalam rumah tu. Pelik kan? Sebab itulah aku bawa dan hangkut semua perabut dari Johor ke Miri ni, maka kuranglah rasa kerinduan pada so called kampung halaman. Bila dah masuk ke dalam rumah, dah tak terasa berada di mana-mana tempat asing, pelik tapi benar. Semenjak berpindah ke Miri ni, belum lagi menukar atau membeli perabut baru, belum nak tukar citarasa atau memang tak cukup ongkos......

8 comments:

Serial Plant Killer said...

There's no place like the comfort and coziness of your own home...Anyway, this is one of my fav songs from one of my most admired artists. Background song for my blog pun ciptaan Hazami. Thanks for hearing me out to set ur background music in repeat mode. Tak payah refresh.

zali said...

I love Kuching... I've been there quite a number of times but still i think i can go there several more time.

Rush Murad said...

Nurul-i letak repeat mode upon ur request tau.... selalunya once sebab takut distract concentration while reading the posting. tapi sebab lagu ni soothing, sooo.. boleh repeat banyak kali. dan macam ada kena mengena plak dgn my situation right now "Mungkir Bahagia".....

Zali-last sekali i pi kuching around 7 years ago, sebelum ni dah 5 kali ke sana, pi Bako National Park etc. Kali ni rasa puas sungguh berada di Kuching, sampai naik muak... mungkin jugak kali ni pi tanpa so called 'lover'...tak macam dulu2...

marjan said...

2 negri yang aku tak pi lagi ialah serawak dan kelantan.. I'm comming bebeh..( bila ada rejeki :p )

Serial Plant Killer said...

I am sooo honoured...tima kacih....pagi tadi pasang speaker kuat2 dengar lagu ni masa bersiap 2 go 2 work. Teringat gak org yg 'Mungkir Bahagia' kat kite 2 years ago. Kite serupa ke?

Affendi Osman said...

Aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
aku ingin menjadi sesuatu yang mungkin bisa kau rindu
Karena langkah merapuh tanpa dirimu
Karena hati telah letih

Aku ingin menjadi sesuatu yang selalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
Tanpamu sepinya waktu merantai hati oh
Bayangmu seakan-akan …………


Kau seperti nyanyian dalam hatiku
Yang memanggil rinduku padamu oh
Kau seperti udara yang kuhela kau selalu ada
Hanya dirimu yang bisa membuatku tenang
Tanpa dirimu aku merasa hilang dan sepi

Kau seperti nyanyian dalam hatiku
Yang memanggil rinduku padamu Oh
Kau seperti udara yang kuhela
Kau selalu ada, selalu ada, dan selalu ada
Yang selalu ada dan selalu ada

linda tepenkch said...

sama-sama...nanti turun kch...calling2 ler lagi...gamba ko berkawad tu nanti aku emelkan...eh partner sebelah kawad ko tu sempat lg amik gamba2 kontinjen lain...kekkwa pun dia amik gak...kim slm kat esmi...n suraya too...eh kat jan skali...

Rush Murad said...

marjan-kelantan cukup unik. yang tak leh lupa makanan kat sini sedap2 belaka, dan cik mek molek begitu ramai.... manis2 orang kelate nih.

Nurul-kita serupa? yang mungkir bahagia tu ialah i.... hiksss..

fendiosman-tengah layan lentuk ke? tengak feeling2 ek? in love? thanks for the lyric!

linda-timakacih bebanyak sebab layan we all haritu. bila nak mai Miri? and thanks for the rekomen tempat beli tikar tu, haji/hajjah maliah ke hapa. memang lebih cantik, halus, dan teliti sangat buatannya compared yg kat kedai lain.... aku beli exactly macam kat rumah kau..heheheee.... sama size kot.