Monday, September 18, 2006

Semuanya Akan Berubah..........

To my dearest sister, Anita......
bersabarlah dan terimalah hakikat, dia pergi menyahut seruan Illahi lebih awal dari kita semua, itu perjanjian dia dengan Allah sejak azali. Pemergiannya yang secara tiba-tiba, meninggalkan semua yang dikasihinya di dunia ini, termasuklah Anita, amat mengejutkan dan mengharukan. Along memang berharap dia akan jadi sebahagian dari ahli keluarga kita suatu hari nanti, tetapi itu semua tinggal harapan dan kenangan sahaja kini. Semoga rohnya dicucuri rahmat,
Al-Fatihah ke atas Allahyarham Nasaruddin Sheikh Ahmad Nordin.

===============================================

Akhirnya si Azman dan buddy sampai di Miri. Tempat pertama yang kami tuju ialah Piasau Boat Club, had a very early lunch sebab aku kena masuk ofis semula dan kena skip lunch break. Petang tu kami bersantai di rumah sahaja sambil bersembang, maklumlah dah bertahun-tahun tak jumpa. Banyak sungguh perubahan pada budak si Man ni berbanding zaman Universiti dulu dan kali terakhir kami berjumpa kira-kira 3 tahun lepas. Semakin pandai bergaya, semuanya branded dari beg galas Gucci yang harga beribu-ribu ringgit sehinggalah ke pakaian dari butik Zara, Ralph Laurent, Gorgio Armani etc, maklumlah dah jadi Corporate Communication's Exec di sebuah syarikat Insurance terkenal di KL. Gaji pun banyak, itu tak termasuk shares dan investment lain, murah sungguh rezeki budak Kuala Kangsar ni.
Malam tu kami dinner di Thai Secrets Restaurant, thai fusion foods, memang sedap dan harganya pun berpatutan. Tak kisah lah, asalkan sedap dan bukan selalu dapat makan bersama dia. Kami kemudian berangkat mendengar live band sambil sambung bersembang mengenai hal-ehwal semasa, politik dan sudah tentu kisah-kisah nostalgia zaman student dulu. Dalam pada sibuk bersembang, adik perempuan aku Anita telefon sambil menangis "Along....Rudy meninggal.......".
Sabtu pula 'jalan-jalan' keliling kota Miri dan souvenir shopping. Ahad pagi-pagi lagi dah bangun, breakfast di Hole9, makan mee jawa yang sedap sesungguh tu, right after that terus masuk ke Brunei, langsung ke Bandar Seri Begawan. Sempatlah juga ke beberapa kawasan yang 'wajib' di singgah kalau ke Brunei. Sempat pula shopping crystal/glassware Bohemia yang tersangatlah murah, macam tak masuk akal murahnya, at least 70% lebih murah dari di KL. Ramadhan nanti aku nak masuk Brunei semula, nak borong Bohemian glassware tu sekali. On the way balik, singgah di Kuala Belait for dinner, makan murtabak superb and teh tarik di kedai orang Malbari. Just in time sampai Miri dan langsung ke airport dalam hujan lebat berserta angin kuat, for departure jam 9.40pm. Penat tetapi seronok sangat jumpa member kamceng zaman Uni dulu, lebih-lebih lagi bila tengok dia dah berjaya, pandai bergaya dan kaya!!!!!!!! Pic si Azman bergaya depan Kampung Air, Bandar Seri Begawan.

Azman Abdullah

17 comments:

Anonymous said...

Al-fatihah.......

Anonymous said...

Rush
is shopping in Brunei very cheap?

-xis-

Rush Murad said...

xis, depends. ada barang2 yg tak kena tax. macam some of the leather bags/luggage tu memang lebih murah. samsonite pun murah. china silk yg cantik2 tu pun murah sesangat. Bohemia glassware tu murah sesangat, langkawi pun tak leh compare, lelagi ada sale until raya (yg candy jar tu kalau kat KL RM300++, but here less than RM100!!!!)

Anonymous said...

Rush
That cheap? Whoa, cool! The next time you go there, let me know.. would like to ask your help to buy for me. Will maybank2u the money. Only if you don't mind.. :)

-xis-

Anonymous said...

Abang, murah sangatlah Bohemia tu. Yang original Bohemia tag warna biru ke tu?

Meera

blackpurple said...

Al-Fatihah buat Allahyarham Nasaruddin Sheikh Ahmad Nordin..

Begitulah. kalau sudah sampai masanya dijemput Tuhan, sesaat tak cepat, sedetik tak lewat...

Seronok baca kisah orang bershopping nih... :D

Rush Murad said...

xis- maybe i pi brunei lagi next month b4 raya. kalau nak pesan boleh, tapi bila masa nak beri kat u? u balik raya ke mana?

Meera-memang murah, ada sale barang perhiasan ni. Orang Brunei dah tak pakai yg Bohemia tu, depa pakai yg ada gold plated....

blackpurple-kalau sudah sampai masanya dijemput Tuhan, sesaat tak cepat, sedetik tak lewat... - terkesan sungguh ayat nih. TQ. kita ni 'window shopping' jer laaa.. tengah kering coz dan rancang2 nak travel lagi.. hiksss..

ChapTechie said...

I like that picture...how it's put together in sections.

I've seen someone do that before.

Really cool idea.

http://theresourceguide.blogspot.com

perjalanan hidup said...

hi rush. awal bulan sept lepas pegi brunei. public transport teruk giler. sampai kena charge BD80 satu trip! nasib baik jumpa sorang mamat brunei baik hati bawak naik kete jalan-jalan.

Rush Murad said...

pap- orang brunei memang baik2 belaka, bersopan, berada... very the Melayu. depa memang ringan tulang, suka membantu.... mana jumpa mamat tu? :) hikssss...... naik kete pi jenjalan... wahhh sampai mana di bawanya? buat apa kau pi brunei?

Anonymous said...

Rush
Rush.. I will go back to my hometown on Oct 21. My hometown is somewhere north.. :) Let me know when exactly you go there.. you may inform me in my blog or sms/call me. I will email you my number. I will bank in some cash for you.. thank you... :)

-xis-

Rush Murad said...

xis-ogrhang utargha kaaaa? my father pun mai dari utargha... I raya balik Johor al xis, apa2 pun.. u email me jer la dulu, nanti kita calling2...

perjalanan hidup said...

kan? mamat tu aku jumpa masa kat uni brunei. aku ke sana sbb nak daftar master xmnation. dia belajar kat german tapi attachment kat UBD sementara holiday. tak ke mana pun. dia hantar sampai ke terminal ferry pun aku dah syukur sangat.

Rush Murad said...

pap-kau buat master kat UBD ker? jauhnyaaaa......... kira ni based on thesis/paperwork sajor?

perjalanan hidup said...

yup. belajar sendiri. sampai masa amik exam. jauh apanya. aku kat labuan.

Anonymous said...

Rush
Well.. not too nothern though.. more like northeastern part.. :)

-xIs-

Rush Murad said...

kau duduk labuan ke pap??????????????????????????????????????????????????? ayooo... selama ni aku ingat kau kat semenanjung ker hapa...... kejap aku tengok blog kau, ada tulis labuan ker??