Thursday, September 28, 2006

Eating By Your Blood Type

Introduced by Peter D'Adamo, the Blood Type Diet is based on the assumption that everyone is an individual. And who are we to argue? Logically, just because we share the same row and column in the BMI chart, it shouldn't define the way our dietary habits are. The Blood Type Diet makes interesting claims that people fare better (which includes weight management) when their diet is tailored to their specific blood type.

blood type

TYPE A
Individuals who fall under the Type A blood group should basically stick to fruits and vegetable. Their blood types is generally thicker than other blood types, and possess a sensitive immune system. These individuals should not consume (or should reduce intake) dairy products, animal fats and meats. They are also at a heightened risk for cardiovascular disease, diabetes and cancer.

pasta

TYPE B
Type B blood groupers should consumer a balanced diet of fruits and vegetables, grains, dairy and meat. However, they should try to refrain from chicken, and increase intake of red meat such as duck and beef. Unlike the other blood types, Type B individuals have the best chance of bypassing or overcoming everyday types of diseases, as well as heart disease and cancer.

darah

TYPE AB
For Type AB individuals, intake of a mostly vegetarian diet is recommended. And only on rare occasions should they indulge in some fish, meat (not chicken) and dairy.

briyani

TYPE O
Those that fall under the Type O blood type should basically stick to a high protein diet, low carbs, as well as a balanced intake of fruits and vegetables. However, food foes for Type Os include most grain food such as corn and wheat germ. They should also try to avoid dairy products. Type O types are commonly affected with hypothyroidism, high stomach acid (leading to ulcers), and thinner blood with greater resistance to blood clotting.

28 comments:

Kroll said...

Nampaknya aku kena jadi vegetarian lah gamaknya...

Rush Murad said...

kroll-vegetarian=herbivour=makan daun-daunan, sayur-sayuran, rumput-rumpai........ :P cukup tahun boleh dibuat korban atau aqiqah.

Xis said...

Rush
hmm... I don't even rememeber what type of blood mine is. But this one is certainly a good info. Thanks ya! :)

Xis said...

Rush
I know we're all fasting now, but it seems that your chatbox is on hunger strike or what..? it goes haywire. I guess a plate of spaghetti like you had the other day would solve the issues :)

Rush Murad said...

xis- how come u dont know ur blood type? bahaya nih... mine is B.. so, selamat lah sikit, makan makan apa saja... yup, my chatbox buat hal plak... puas dok godeh, tak jadi2... pasta...eemm... kalau rajin hari ni boleh buat lagik, macam sedap jer letak clams besar2 macam tuh...

Xis said...

Rush
I must find back my medical report.. how could I be so forgetful.. Pasta with clams? Yummy!!

shahril aley said...

wow i think mine is blood type A kot.lepas ni mesti kurus dek kena jadi vegetarian. i boleh makan sume benda tak de pantang tp tengok gak klu benda pelik.hehe...

Cadillaque Dudette said...

Salaam.

My dad got a similar book. By that Dr Peter Adamo guy too.

Terkejut jugak bila baca. Then its like there's alot of things yg tak boleh ngam dgn our blood type. Lol.

A good read though. Cuma nak implement tu, takes time I guess. :)

Niway, Slmt berbuka puasa. =)

perjalanan hidup said...

Peter D'Adamo tu ada bukti saintifik ker apa yang dia tulis? dunia sekarang ni lebih pada evidence based medicine. kalo setakat tulis je tanpa bukti saintifik susah nak percaya.

Serial Plant Killer said...

My blood type is O positive & mmg tgh strive 2 eat high protein diet, low carbs, as well as a balanced intake of fruits and vegetables (copy & paste from the entry) as what my trainer advised with great difficulty, of course. I also read somewhere that some couples cannot have children because their blood type are not compatible. Anyway, those with blood type O negative are universal donors.

Anonymous said...

Rush Murad

xis- pasta marinara, with all the seafoods... yummy.... tapi bulan puasa ni kureng sikit nafsu-nafsi ni..

shahril- yg vegetarian la yg selalunya lebih gemuk. tak percaya? u tengok lembu, makan rumput, daun-daun sahaja tapi gemuk, sedangkan singa dan harimau makan daging2 sahaja, tapi tak gemuk, ada potongan pinggan lagik. u get it?

nadh- kat rumah u mesti ada mcm mini library kan? interesting coz our society jarang nak baca buku2 yg mcm ni. exactly this article can open our eyes to a new perspective on blood and foods.

pap-si Peter tu ada buat kajian lanjutan, u cari ler kat Internet about this guy and his research. waaa.... very the scientific soalan... ala2 mcm tanya Darwin.. betul ker kita berasal dari monyet? hiksss... dia jer kot yg terasa mcm monyet...

Nurul-universal donor... darah u boleh digunakan oleh mana2 blood group kan? long time ago masa i buat medical check-up, then i tau yg i ni blood type B-.... pernah dengar B-? very, very rare in Malaysia. siang malam susah hati, doktor tu kata kat kl ada 3 org jer yg dia tau carrying that type of blood, so i need to contact those people.... tapi kalau dah terdesak kena contact hospital in India.... what India????... yupp... kat India ramai yg darah B-... hiksss.. doktor siap tanya "u ni ada darah India ker?".... biarlah rahsia.....

Kroll said...

B Neg is very rare. kalau org mesia ada darah b neg maknanye ada lah campuran dr india/pakistan/bangladesh tu... hmm thats explain all the hair on ur body! ouch.. hehehe

Rush Murad said...

kroll- biralah rahsia dah tak jadik rahsia lagik...hikssss... biasalah bapak aku mai dari utara... sikit2 tu ada ler kena mengena, tapi bukan bangla arrrr...

Cadillaque Dudette said...

Quote:"nadh- kat rumah u mesti ada mcm mini library kan? interesting coz our society jarang nak baca buku2 yg mcm ni. exactly this article can open our eyes to a new perspective on blood and foods."

Mini library? Lol. My dad does encourage his kiddos to read. :)

Even for my age, I TAK AKAN PERNAH SENTUH buku mcm gitu. Hehe. But yeah, I've become so "obedient" that whatever book he throws at my face, i will just read.(Thanks to the Q&A session after finishing the book, that is.)

Anihoots, Slmt berpuasa today. :)

Serial Plant Killer said...

Orang yang ada darah jenis Bombay lagi rare. Beberapa orang aje yang ada dalam dunia ni. Kalau susah2 perlukan darah, u can terima darah O, those with blood type O yg masalah sebab tak boleh terima sebarang jenis darah. I found out my blood type thru own experiment dalam class biology.

Shahril - mknlah vege bayk2, boleh join kroll buat qurban hujung tahun ni...

rush murad said...

Nurul- i hanya boleh terima darah B- sahaja.... darah O ka, apa ka... semua bolayan... tetapi......... 6 years ago, i buat medical check-up masa nak join company, depa kata darah i B plak.... beberapa kali ipi test, last2 depa kata B+, yg darah B Rhesus - tu dah tak dak... heran kan???

shahril n kroll - Nurul dah melaser korang... kena buat baik dgn Nurul coz dia boleh derma dara... opsss darah kat korang... hikssss

Serial Plant Killer said...

Rush - u ni mutant ke, rhesus darah boleh tukar2. Boleh join X-men, keh..keh.keh...Derma dara?...that comes with a price...kena ada rombongan...mas kahwin....sah lafaz nikah...kalau tidak in ur dreams....hah...hah...hah

perjalanan hidup said...

rush
most probably masa first time u buat blood check result yang u dapat false positive. maknanya ada error. rasanya susah nak jumpa orang darah rhesus negative. kalo betul u rhesus negative mrasalah dapat layanan 1st class kalo pegi derma kat blood bank.

Pato & Pearl said...

Hi rush, i bought this book actually after one of my collegue brought it to work and everyone's addicted to it. It's helpful actually and it does affect what you eat.
Selamat berpuasa - Indra Dilaila.

Azer Mantessa said...

salam rush and all,

am A type but hope that does not explain why i'm so skinny.

love fruit and vege ... so true

:-)

Rush Murad said...

Nurul-bila i boleh hantar rombongan ni???

dirtypap-tu lah, i kena buat blood test berkali2... asyik nak ambik dara oppss... darah i jer. maybe i ni mutant tak? tapi tak lari jauh, B+ dan B-... kan?

Indra-it seems that this book is quite famous especially to those who really concern about what they eat etc...

azer- salam back to you Bro. I shud check the rest of my family members as they are skinny and like to eat fruits n vege most of the time... especially my father and brothers.... geeesss... aku ni anak angkat dari Nepal ker???

blackpurple said...

TYPE A
Individuals who fall under the Type A blood group should basically stick to fruits and vegetable.
~ I'm a 'fruitarian' anyway...hahaha...

They are also at a heightened risk for cardiovascular disease, diabetes and cancer.
~ Hmmm.... kena consume extra dose antioxidant nampaknya nih.... :)

Rush Murad said...

blackpurple- nampaknya rakyat Malaysia ramai yg berdarah A @ fruitarian or vegetarian.. kurangkan makan ayam / daging

diabetes=kurangkan gula... antioxidant ni utk apa?

shahril aley said...

abis rush kalau i ni mmg org dah klasifikasi sbagai badan jenis berisi & rangka besar mcmn tu??klu i amek sayur je mesti jadi gemuk la ;) may be theory u betoi skit kot pasal pangambilan makanan i seimbang.pasal tu tak gemuk & tak kurus.hahaha lawak la theory ni.....tapi suke makan pecal sayuran kampung.memang menyelerakan lg2 time pose ni...

blackpurple said...

Rush,
antioksidan tu kombinasi Vit A, C, dan E.... berfungsi utk menghalang radikal bebas...

Rush Murad said...

blackpurple- i tot antioksidan tu supaya nampak awet muda, kulit cantik etc... macam dalam teh etc.. depa kata minum green tea yg tinggi antioksidan tu bagus utk awet muda....emmm... nanti cari kat wikipedia laaa...

Ezaruddin said...

Sungguh menarik your blog..so cool . u can see my blog www.ezaruddin.blogspot.com
...byk i kene belajar dari u nie..anyways cantik your view blog...gudluck..

Serial Plant Killer said...

Nak hantar rombongan??? Besar tapak tangan, nyiru hamba tadahkan tapi dengan syarat kena bawa skali sedulang hati nyamuk....*wink*wink*