Tuesday, August 29, 2006

Pre Merdeka Parade 2006

Click the icon for more of Merdeka Parade photos View slideshow

PRE MERDEKA PARADE 2006
I arrived in Kuching on hazy Sunday morning, Jan is very kind enough to fetch me at the airport albeit his 'busy' schedule and just arrived in his lovely hometown the evening before. We went straight to the 'day market' or Tamu in Satok for some 'sight seeing' and had lunch at a briyani restaurant nearby- fantastic foods! Check-in at Holiday Inn, took a quick nap and later went for shopping, I became shopaholic out of sudden. Bought Portugal number 7 Futbol red and green t-shirt and a large bottle of Armani Code cologne. Briefing later that evening, distribution of uniform, shirts, shoes etc. Im not quite sure about the uniform as the 'Pecten' logo is so huge hanging at the back of the red and yellow coloured cotton shirt. Nevertheless, I'm still very proud for representing the company, acclaimed as the "Best Employer" in Malaysia!
Monday morning we left the hotel as early as 6am, had very early continental breakfast and everyone look so enthusiastic to start the day. I was told that around 60 contingents taking part in the Merdeka (National Day) parade, excluding the 'floating boat', militay machines or tankers. I think at least 12,000 people gathered near the padang that morning. Such an amazing atmosphere!!!
Percaya tak, sebenarnya dari kecik lagi aku dah pasang angan-angan nak masuk perbarisan Hari Kebangsaan ni. Masa aku sekolah rendah dulu, ada sekali ikut pakcik aku pi Dataran Merdeka sebab makcik aku masuk perbarisan wakil UMNO. Macam best jer jalan dengan segak sambil lambai-lambai, dan selalu juga aku mengikuti acara ni kat tv jer, maklumlah bukan tinggal kat KL, yang mana peluang untuk serta selalu ada.
Beberapa hari ni memang memenatkan, petang semalam ada latihan perbarisan lagi di stadium. Malam aku bersama Suraya (minah ni pun masuk perbarisan jugak) dan Jan makan di restoran tepian sungai Sarawak - Barok namanya, konsep ala-ala kampung dengan muzik tradisional/etnik. Pagi tadi bangun seawal jam 4, bersiap sedia untuk ke dataran jam 5 pagi! Sarapan pun ala kadar sebab terlalu awal. Selesai perbarisan sekitar jam 10, dan sempat menghirup cafe latte sambil upload gambar. Malam tadi ke rumah ex-classmate masa kat Universiti dulu, Linda dan Wan Mazli (terima kasih banyak-banyak atas layanan yang sungguh memuaskan), makan malam Laksa Sarawak yang pedas dan sedap. Dan malam ni aku berjaga agak lewat sebab esok dah tak ada latihan lagi. Hari untuk membuat 'lawatan' ke sekitar bandaraya Kuching.

11 comments:

Xis said...

Rush
err.. you're doing the parade thing? So we all can see you on tv, right? ;) Anyway, happy parading... and happy merdeka day to you..

THE HONOURABLE SHAH HALIL said...

i envy u, bro. u get to roam around my hometown while i nangis tak berlagu in pj! all the best for the parade. and hopefully u'll like my hometown. right, xis?

Kroll said...

eh sanggul goyang ko mana hahaha

Rush Murad said...

xis - very easy to spot me as I'm at the very end row, right hand side - facing the main stage. Yang segar bergaya, brtopi putih ala-ala Michael Jackson tuuu.... hikssss

halil - i really like Kuching! but ada kejadian tak diingini berlaku sesampai di sini.... biarlah rahsia. (sedih sesangat.....)

kroll - sanggul lintang tinggal kat JB. kat sini dah tak bersanggul dah.... nak bela misai lebat plak... macam D.K

Anonymous said...

Salam Merdeka!

MT@Qatar

Rush Murad said...

Mt@Qatar - ni adi ker? kau dah start kerja kat Doha? jangan lupa update blog, cerita pasal life di Doha... pasti menarik! salam Merdeka!

Serial Plant Killer said...

Cis, siapalah pulak yg buat kawan kite ni sedih. Sabar ajelah...it's ok to be sad momentarily, just don't let it consumes you.

Rush Murad said...

Nurul- sedih sekejap jer, tetapi menghantui sepanjang berada kat kuching nih.... tak per lah, biar ku pendam semua duka (cehhh... macam lirik lagu plak).... biarlah rahsia.... menjadi pengajaran..

blackpurple said...

Tahniah...! Kalau dapat sekali seumur hidup pun dah kira bertuah......!

Kek lapis Sarawak pun best... Satu lagi ikan.....ikan kering apa ekk yg banyak duri yg terkenal kar Sarawak tu......?

Rush Murad said...

bpurple-trimas, akhirnya dapat gak menyelitkan diri dalam national parade. baru sampai dari kch nih, sempat tengok regatta. kek lapis sarawak memang best dan unik. ikan terubuk masin, masak asam atau singgang...

Anonymous said...

[b]Визиком Украина для автомобильного навигатора A1130[/b]

Самая подробная карта Украины
Все населенные пункты Украины, из них более 150 с подробной адресацией (названия
улиц, номера домов),
во всех населенных пунктах есть блоки застройки и основные проезды

[url=http://info.je1.ru/GPS_033.html]Подробнее...[/url]