Wednesday, August 02, 2006

Ada 'Petanda' yang cuba 'Menduga'...

dhoby's ghost

I have this very strange and eerie feeling lately, it seems that 'somebody' is always standing outside the bedroom windows and watching me whilst I'm ready to close my eyes to sleep. And what make things more creepy is, I also felt that there are 'people' standing around my queen size bed and acting the same way - watching me in the darkness, silently and 'unmoved'. It has been going like this for almost a week now, which made me lite-up the bedroom each time I go to sleep, which is uncommon previously. I felt the strong 'present', the 'aura', the smooth 'breeze' around the bedroom. What should I call it? Spirit? Ghost? Angel? Devil? Supernatural? or what?........ it's really disturbing me (and frankly speaking, I can even feel the 'present' while writing this entry!). Mrasalah blogging dalam selimut..............

Macam semalam, habis jer browsing Internet, aku siap-siap untuk tidur. Elok jer aku padamkan lampu (aku sentiasa tidur dalam gelap), tetiba rasa macam ada orang dok menjengah kat luar bilik. Aku turunkan semua langsir, dan terus sambung tidur. Dalam pada tu, bila aku toleh ke kanan, dalam kesamaran tu, terasa pulak macam ada orang berdiri di tepi pintu dan di depan almari. Aku bingkas bangun dan nyalakan lampu, terang-benderang bilik dengan 5 biji mentol (it's a kind of candelier). Selepas tu baru rasa selesa tidur. Dan yang pastinya, aku akan tiba-tiba terjaga dari tidur dengan tidak semena-mena, pandang siling, pandang kanan, pandang kiri, pandang tingkap, pandang pintu.... sambung tidur. Aku tak pasti kenapa jadi macam ni, mungkin ada 'petanda'...... sepertimana yang pernah terjadi 2 tahun lepas. Ada tragedi, ada kisah syaitan dan iblis, ada kisah bomoh Siam, ada 'sundel bolong' yang berkeliaran.... mudah-mudahan perkara tu tak berulang lagi. Seksa rasanya..............

17 comments:

perjalanan hidup said...

biasa la tu kalo tinggal sorang2. jangan la pikir yang bukan2. cuba la baca yassin ker atau apa2 surah untuk perlindungan dari allah. insyaallah diri terpelihara...

Pnut said...

weii kawin je la...(refer topik before)

ko ni ady baca ayat kursi dulu sbl tido?? bila turun kl?

Serial Plant Killer said...

You pun ada kisah di alam mistik ni? Ada orang merisik kut. He..he...he...Entah kenapa sejak akhir2 ni, I asyik terdengar cerita pasal makhluk entiti ni. I already have goosebumps duduk sorang2 baca ur posting waktu malam camni. You bacalah ayat Kursi kat every penjuru katil. Anyway, apa kena mengena dengan gambar Jalan Dhoby tu?

Rush Murad said...

dirtypap - insyaAllah... aku ikut tips tu.

pnut - kau cari ler calon utk aku, kat ofis kau tak der yg elok2? ntah bila aku nak pi kl, busy gila kat sini

nurul- agaknyalah ada yg datang nak merisik khabar :-) our family had a very bad experience on this bomoh2/santau/pukau/etc... pic jalan dhoby tuuu...hehehehhee... dah tak der pic lah, letak jer pic yg ala2 'lorong sunyi yang ngeri' kononnya...

Serial Plant Killer said...

Tak faham y org Melayu ada penyakit suka guna black magic bila dengki & nak aniaya org lain. Tak takut Tuhan ke, syirik - 1 of 7 dosa besar pulak tu. Minta2 dijauhkan dari pandangan khianat orang.

Squeezy said...

I'm sure it's just part Psychology. Probably u have been watching some horror movie and it stuck on your mind. Just relax and ignore it and i'm sure you will be able to sleep. Like other advise, yes baca ayat krusi :)

|ViD|

Nadh said...

Not impossible this type of things to happen kan? Anyway, its the Hungry Ghost Festival/month. Tatau related ke tak? Hmmm. Perkara mcm2 gini, hard to believe but i guess its all up to one self. Like what others advice; pray. :)

blackpurple said...

Itulah... 'Gangguan' memang ada di mana-mana... Macam komen kawan-kawan di atas... Ayat Qursi.. InsyaAllah dapat membantu...

Squeezy said...

Seram baca ur posting this time ... I am the penakut type, but kuat semangat juga, hehe. Selalu kena 'kacau', esp after I've been bad! Hehe!

Best solution is baca AYAT KURSI banyak2 (like Vid mentioned! Dont ask me why he said that eventhough he's not a Muslim! Hehe!) The last few verses are very powerful, boleh halau jin & syaitan jauh2, Ameen!

Anonymous said...

ni kan bulan hantu.. cina dok sembahyang skrg ni.. he he he

Rush Murad said...

Nurul, Nadh - kalau i tulis macam mana my family (the whole family!) kena 'buat' orang guna bomoh Siam ni, sure lebih laris dari Tamar Jalis. clue: Motif kami kena bomoh ialah bomoh perempuan to suka kat i.... dia sanggup mati!

blackpurple-insyaAllah, i amalkan (memang selalu amalkan pun :-)

Squeezy - i dah confuse, which one posting richard and which one sham. apa pun, i ni bukan jenis penakut sebenarnya...

anonymous - yer ker bulan hantu cina? yang melompat2 tu ker? ni kisah benar tau, i pernah nampak real punya yg lompat2 tu kat Hotel Grand Continental JB ( la ni Hotel Selesa). eeeee...... serammmm

Serial Plant Killer said...

Camna lak boleh kenal ngan bomoh perempuan Siam ni, kelakarlah pulak. Ala2 Mona Fandey gi2? Nasib baik tak kena kerat 18. But then again, mesti flattered sbb ada org sanggup mati sbb u. Kalau rajin buatlah entry Alam Mistik - The Series. U pun baca TJ? Bestkan cite dia ngan atuk dia? Seram giler tp best.

Rush Murad said...

Nurul - as i mentioned earlier, panjaaaaaaaaaaaanng citer nya. flattered? adalah sikit2.... heehhee.... but yang jadi mangsa my whole family, for few months we live like in hell. Allah maha kuasa, we all jumpa seorang Ustaz di JB.... itu pun makan masa nak betul2 pulih, sebab kena pulihkan each one of us. Paling teruk my younger sisters yang 3 orang tu, I plak tak 'lut' dek santau dia... melantun kena orang2 lain.

kadok said...

i think u shud baca ayat kursi b4 u sleep..3 times at least...it helps

bitiqe said...

pesan SANTAU 1 PAKET DUNKS :D
pake paha ayam goreng crispy yahh ...gak pake lama loh! (order via delivery MC.D) hahahahaha.....

Fish of Pisces @ 5th_E said...

Assalamualaikum wm. Tergerak hati utk membaca blog sedare setelah nampak nick sdeara kat TB Lea. Entry sedara yang ini gave me goosebumps.

Seperkara, mmg ada makhluk ALLAH ni berkeliaran sekeliling kita, nawaitunya? Wallahu Alam, hanya ALLAH yang tahu. Diingatkan dalam Al Quran, jangan sesekali membuat kawan dengan makhluk ALLAH selain dari kita sesama manusia ni, padahnya, hanya ALLAH yang Maha Mengetahui.

Possibly ada yang nak nak buat 'kawan' dgn kita, most likely to 'berdamping' dgn kita. Be strong friend. Ingat ALLAH sentiasa, berzikir sentiasa, we r in control of our life, dengan izinNYA. Banyakkan Zikrullah, dan hanya takutkan ALLAH.

The eerie feeling tu jugak menunjukkan kebesaranNYA. Bila u mention TANDA. Wallahu Alam. Hanya DIA yang mengetahui.

U may want to try this before going to sleep:

1. Baca Quran/ Terjemahan
2. Zikrullah (Subhanallah Walhamdulillah Lailahailallah Allahuakbar) repeatedly
3. Sebut ALLAH berulangkali sehingga tertidur
4. Berdoa kepadaNYA supaya dijauhkan apa yang kita tidak mengetahui dalam kegelapan malam.

Semoga mendapat tidur yang nyenyak.

Jazakallahu Khair

Rush Murad said...

julia - heheehheheehee.... kalau orang sini bilang 'kau ni buat lawak lah!'....

5th - terima kasih banyak2 for ur tips.... dah try, alhamdulillah, tido lena dan tak der rasa 'seram' sejuk etc. cuma la ni masih kurang sihat, asyik flu.... but i dah selesa tido.... thanks for dropping by anyway... i've been to ur blog...errmmm... berapa kali ek? banyak kali dah, tak ingat....