Tuesday, July 25, 2006

My Chinese Porcelain Collection

My Chinese Porcelain Collection

Porcelain, which we call china, was produced in China 1500 years before the techniques for making it were discovered in Europe. Chinese potters produced pure white translucent porcelain that had the consistency of polished seashells. The word porcelain was coined by Marco Polo in the 13th century from a Portuguese word porcellana, meaning "little pig." He likened Chinese porcelain to pig-shaped cowry shells that were used as currency in parts of East Asia.

The first porcelain was made in Zhejiang during the Han Dynasty (25-219 AD). By the time of the Sung Dynasty (960-1279 AD), Chinese potters had discovered a way to use underglazes to produce the characteristic blue and white and red and white porcelains associated with the Chinese vases. Major pottery production began during the Yuan Dynasty (1280-1368 AD) at Jingdezhen. By the 1700s, Chinese potters had developed methods of overglazing with enamels to produce multicolored designs on their porcelain. Not long after Vasco da Gama opened a sea route to China in 1497, Chinese porcelain became the most valuable commodity in Europe.

Dari dulu lagi aku memang suka barangan porselin/tembikar ni, terutamanya yang dari China dan England. Selebihnya koleksi porselin aku berasal dari Jepun, Vietnam, Macau, Thailand, Portugal, Belanda, Italy dan tak lupa Morocco. Paling banyak dah tentu dari China, selalunya aku dapatkan di Singapura atau semasa melancung. Ada yang berharga sehingga 4 angka sebutir dan berusia puluhan malah hampir mencecah ratusan tahun. Sebuah almari kaca berangka kayu jati disediakan khas untuk menyimpan barangan porselin ni, yang selainnya aku pamerkan di atas meja, almari dan digantung di dinding, paling unik sebuah pasu porselin besar bercorak burung bangau/crane yang aku jadikan lampu terendak di sudut ruang makan.

Foto di atas adalah sebahagian kecil koleksi porselin dari China, teko comel tu mempunyai 3 'kaki' kecil bercorak 'Palace Garden', foto di bawahnya pula ialah bekas minuman keras dengan motif pemandangan gunung-ganang, awan dan tasik, bawah kanan pula merupakan bekas penyimpanan abu mayat yang bermotif 'syurga di kayangan' dan bekas bunga kanan atas, ianya selalu digunakan untuk meletak bunga kekwa bila ada sesebuah majlis atau keramaian, sesuai dengan motif flora dan dedaunan lukisan tangan yang tertera. Ada yang pernah bertanya, apa seronoknya/faedah mengumpul barangan porselin ni, jawapan aku ringkas "by looking at these porcelains.....it is my theraphy!'.

6 comments:

perjalanan hidup said...

tak mahal ke beli porcelain tu? tapi kalo dah hobi kan? mesti tak kira mahal mana pon mesti bleh beli...

Anonymous said...

Tak paranoid ker? Takut pecah, esp when kids are around. Nangis kalau pecah! .... They look really beautiful though!

Rush Murad said...

dirtypap - ada porcelain yg murah, ada yang mahal. tak semestinya yang murah tu tak cantik. tapi kalau dah berkenan, harga ribu2 pun sanggup beli.

anonymous - i ni tak der kids, still single and available. so far tak der budak2 kecik datang rumah i, rumah bujang!

evil_shandye said...

i loves porcelain. but i never buy them though, all of my little itsybitsy tiny porcelain cups are gifts from my friend who is currently staying in indonesia with his uncle. how cute...

Serial Plant Killer said...

Exquisite taste for exquisite collection. Tak insured ke?

blackpurple said...

Great..! Unik juga hobi kau mengumpul koleksi porcelain ni... Akan datang boleh menjadi asset juga tu.... :)