Friday, June 23, 2006

Hup! Hup! Holland.......


Holland 2006
Originally uploaded by rushmooradt.

I was in Netherlands (Holland) early this month on business purposes. Transit 2 nights in Amsterdam, 6 nights in The Hague (plus Scheveningen) and 1 lonely quiet night in Assen - 3 hours drive from The Hague, 35km to the west of Germany border.

Masa kat Amsterdam, sempat jumpa ex-colleague kat PTP dulu, depa ni ada meeting/function kat Copenhagen, but transit kat Amsterdam. Maka we all merayau ler sekitar Amsterdam, thanks to Abang Joe, belanja makan sedap kat Indian Restaurant, to Shahril thanks for your kata-kata perangsang, hope you will success also- hidup orang Kulai! Dua hari kat Amsterdam, tiba masa depa nak balik ke Malaysia, aku menuju ke The Hague. Stay kat Park Hotel Den Haag (click to see the hotel), bersebelahan Queen's Working Palace. Sengaja aku pilih hotel kecil molek ni, ada esthetique value, ada european ambience atau flavour kalau berbanding hotel moden. Lagipun betul-betul kat centrum, semua kedai, restaurant, taman dan tourist attractions sepelaung, jalan kaki je. Every morning kena jalan kaki 15 minit to the railway station, nice and lovely morning walk. Ambik train/tram pi Rijswijk, kat sini ler ofis yang aku kena pergi for this whole week.

Hari Rabu, counterpart aku yang kat Holland ni, Henk Van Asbeck bawa aku lunch ke area Montfroot, tak jauh dari Utrecht, kawasan kampung, terpencil, tapi cantik, bersih, aman damai, nama restaurant tu DeBurgemeester (click to see the restaurant). This is one of the best lunch I ever had! Maklumlah, restaurant ni antara yang terbaik di Belanda dan termasuk restaurant dalam senarai KLM. We all makan ikan cod from northern sea, then main course local river fish.....emmm... speechless la, memang fresh dan sedap ditambah dengan Italian wine. Khamis ke Assen, ikut hi-way, si Hellen pandu punyalah laju, tapi seronok. Jumpalah pulak dengan colleague kat Assen, especially Anita yang ramah-tamah dan friendly sungguh, siap boleh share smoking and stories. Jumaat petang dah sampai The Hague semula, aku naik train almost 3 hours. Malamnya aku buat hal sendiri la kat sini, nonton movie kat Pathe, makan etc. Hari Sabtu sempat ke pantai Scheveningen, cuaca panas, around 28 Celcius. Kalaulah aku dapat sambung cuti, sure aku dah melepak2 kat tepi pantai, sambil cuci mata........


13 comments:

perjalanan hidup said...

bestnyer! takdak slideshow ka?

Rush Murad said...

tak banyak ambik pic.... hehehee... nanti la try buat slide show, ni citer pun tak habis tulis. anyway, bon voyage... hope u ok in Cambodia... snappy banyak2 ek...

Serial Plant Killer said...

Holland is famous for tulips jugak, kan? Sekarang ni season ke?

Anonymous said...

Saudara, kenapa tidak menggunakan bahasa Melayu yang betul? Orang Johor terkenal dengan bahasa Melayu yang betul dan tepat. Lebih menarik karangan saudara sekiranya menggunakan bahasa Melayu yang betul dan bukan bahasa 'rojak', nampak lebih matang dan sesuai dengan keindahan blog saudara.

Sekadar pendapat.

Rush Murad said...

serial plant killer..... sedaaapppp nama! tak sempat nak pi tengok tulips show kat kuekenhof, macam tu ler nama tempat tu.

Anonymous - saya lebih selesa menggunakan bahasa rojak nih, lagipun ni bukan blog rasmi etc. apa pun, terima kasih atas pandangan saudara, mungkin saya akan fikirkan dan timbang-timbangkan...

Anonymous said...

salam..terima kasih kerana pernah berkunjung ke blog saya. Sila berkunjung ke Bosnia...wellcome.

Anonymous said...

salam..terima kasih kerana pernah berkunjung ke blog saya. Sila berkunjung ke Bosnia...wellcome.

Rush Murad said...

salam.... anonymous.... siapa ni ek? Bosnia??????

Rush Murad said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

brotherboy said...

holland... sungguh indah. suka aku duduk kat sana. emm.. uwaaaaa.... nak balik sana...

Rush Murad said...

brotherboy - masa aku pi holland ni aku kisah suka dan duka.... kira dalam blog ni cuma 10% jer citer, yg lelain tu.... very personal.

Red Mummy said...

akak dah pi tpt2 yg ko ckp ni abg tepak...wah..bestkan. laki akak kena dok sana 3 bulan, akak pun berjalan le abih lenjan satu holland tu aku merantau.

pi blog akak kalo nak tgk detaily lg gambo2 hlland.