Tuesday, June 13, 2006

The Excursion To Sahara Dessert : Day 1

The Excursion To Sahara Dessert

I've been away for almost 3 weeks, since then I only updated this blog once while I've promised to try my best to update it constantly, well....... the travelling in Morocco was so great, so many things to see and places to visit and people to understand.... and nice things to bring home as well.....and the ultimate reason being... I hardly can find any Internet Cafe around. While in Holland, I'm so obsessed with work and meeting cum workshop agenda. Will try my very best to recollect the memories and put it up together in my writings to come in this few days. Bytheway, I'm going to write in Malay language with some English hints. So, go and get your dictionary.....
Dah lama sangat tak menulis dalam blog, maklumlah baru kelmarin pulang ke tanahair. Ni pun masih sibuk dengan kerja dan pelbagai paperwork yang nak kena siapkan. Banyak foto menarik yang belum diupload, cuma pic yang ni dulu buat masa ni. Dah lupa-lupa ingat pasal excursion 3 hari dua malam kat Morocco, Secara ringkasnya, pic kat atas tu dalam perjalanan beratus2 kilometer ke kawasan gurun Sahara, melalui perkampungan pergunungan, kota2 purba dan lama (kasbah), oasis, perkampungan orang Berber, naik turun gunung, tepi lereng, gaung, lurah semuanya kami lalui. Hari pertama bermalam di tengah2 gurun Sahara bersama unta dan orang2 Berber, setelah berbelas jam perjalanan menaiki van (2 buah van, 15 penumpang), kemudian 2 jam menaiki unta. Tidur dalam khemah, makan malam kat situ gak (Tangine panas dan roti keras bersama mint tea), si Hassan ketua Berber tu main gendang sambil nyanyi dan aku penari geleknya. Aku, Giovanni, Leigh dan Jane dah bercadang nak tidur kat luar khemah, di bawah pancaran bintang, berbumbung langit, tapi tetiba ada ribut pasir, akhirnya semua tidur berhimpit2 dalam satu khemah bercahayakan lampu kerosen/minyak tanah yang malap.
Malam kedua pula tidur di kawasan Pergunungan Atlas, Auberge atau guesthouse tu terletak 1850 meter dari aras laut. Sejuk dan nyaman, kerana dikelilingi gunung, ada sungai mengalir deras di belakang bilik, kicauan burung yang bertenggek kat dahan2 pohon zaitun dan fig, sepi, syahdu, aman dan damai. Semuanya akan diceritakan berserta gambar2 yang menarik (hopefully menarik, as for me all the pictures have their own meanings and tells their own stories).

4 comments:

perjalanan hidup said...

nape pendek je citer? orang berber tu apa?

Rush Murad said...

kena citer sikit2 dulu, orang berber ni macam org arab jugak, badui, nomad.... mix arab, tapi tinggal kat gunung, asal perkataan barbarian tu dari berber la, org barat gelar depa barbarian sebab serang spain dulu. nanti sambung citer ek, letak pic sekali....

Anonymous said...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»

Rush Murad said...

anonymous - may i know whor u are?