Friday, June 16, 2006

Essouira - Kota Damai Lautan Atlantik

Essouira

To see the slideshow of Morocco Trip 2006, do click the icon: View slideshow
To see the slideshow of Essouira-Morocco, do click this next icon: View slideshow
My 6th day in Morocco, early in the morning after simple breakfast of soft roll and orange juice, I hopped a bus for the seaside town of Essouira from Marrakesh. The journey took almost 3 hours by 'normal bus' and it cost less than 40 Dirham. Essouira is an old Portugese enclave so it's got this amazing blend of European/African/Arab charm. Whitewashed houses with blue shutters are built on top of each other over a dizzying maze of rambling passageways. This town too, was built inside the walls of the medina. It's outer walls were built into a large fortress, fortified against invaders from the sea. You stand on the ramparts and feel like Christopher Columbus, waiting to dicover the "new world". I spent the days wandering through the old medina while watching the locals doing their daily activities and chores. It is more relaxing, less stress and the people more friendly yet less aggressive compared to the Marrakeshi. I even met 2 friendly local who accompanied me for the rest of my trip in Essouira, thanks to Abdul Hamid and Mustafa!
Kalau nak ikutkan plan, sepatutnya aku ke Casablanca dan Fez, nun jauh di sebelah utara. Setelah 'travel buddy' cadangkan dan nasihat, mereka kata lebih baik ke Essouira (esau-we-ra). Memang betul pun, kat sini lebih aman, kurang pelancong dan penduduknya tak sepadat Marrakesh. Mereka lebih beradab kepada pelancong dan pembeli, akhirnya aku banyak shopping kat sini. Budak kedai yang nama Yousef tu betul2 berkenan kat aku, dapat diskaun sampai 70%, dah tu siap beri cenderamata percuma lagi. Banyak ler aku beli tembikar, especially pinggan yang colourful tu, wood carving, barangan perak, aksessori wanita etc. Dia jemput minum 'mint tea' atau teh pudina sambil bertanya mengenai Malaysia dan penduduk Islamnya. Tips: kalau ke Morocco, terus saja kata yang kita dari Malaysia, nama penuh kita dan beritahu yang kita Muslim, mereka akan lebih mesra, kurang agresif dan boleh dapat harga lebih murah atau harga yang kita mahu. Jangan takut2 untuk tawar menawar, start dengan separuh harga dari yang ditawarkan, mostly aku tawar 70% dari harga asal, pandai tawar, pasti dapat gak.
Masa kat sini, aku sewa bilik kat guesthouse, maka aku stay dengan family rumah tu sekali, cuma bilik aku kat tingkat atas. Bersih, kemas dan jauh lebih murah dari Marrakesh. Buka tingkap jer terus nampak laut membiru, udara segar dari bayu laut, dah tu ada banyak ketul2 batu putih segi empat betul2 depan bilik ni, setelah aku lihat peta betul2, rupanya tu ialah kawasan peninggalan perkuburan orang2 Yahudi beratus2 tahun dahulu, tapi masih elok dijaga. Aku tak kisah pun, yang penting guesthouse ni betul2 strategik, dekat souk, medina (kota) dan dekat pantai. Aku berkenalan dengan 2 orang jejaka tempatan, Abdul Hamid dan Mustafa, so depa ni ler yang ajak aku jenjalan kat sana, pi melepak (kat sini tak der disko ke hapa), lepak tepi pantai jer la, sambil hirup cafe latte dan perhatikan orang yang lalu-lalang.
Setelah 3 hari di Essouira, aku pun berangkat ke Marrakesh semula, ada flight ke Amsterdam petangnya. Sempat juga aku ke Hammam di Hotel Ali, upah tukang 'cuci' atau tukang mandi, mana larat nak sental segala daki kat badan ni, so budak nama Omar ni ler yang mandikan, seronok plak rasa kena mandi, macam masa kecik2 dulu. Mandi air panas, kemudian diwapkan. Disapu sabun seluruh badan, kemudian disental atau digosok dengan kain kasar seperti sarung tangan, beberapa kali digosok dan dijirus. Puas rasanya mandi, rasa bersih seluruh badan, hilang segala daki terkumpul semenjak datang ke bumi Morocco. InsyaAllah, kalau ada rezeki, mau ke sana lagi.....

20 comments:

zali said...

wow great trip report... best nyer.. visiting Morocco is one of my wishlist! btw,how much is the ground tour to the dessert? how many days does it take?

Rush Murad said...

Zali, tak ramai orang Malaysia visit Morocco, but the people there tahu pasal Malaysia - negara muslim, nice people, maju etc. Murah sesangat la ground trip tu, 3 hari 2 malam, makan, tempat tinggal, transport all complete cuma 950 dirham, kira2 dalam RM420 jer.... we all pun gossip2, ada untung ker operator ni? macam2 tempat singgah etc... saujana mata memandang!

Anonymous said...

mak ai murah giler... aku nak pegilah cam ni.. when in the best period for a visit?

Rush Murad said...

anonymous, best time May -June, tak panas sangat. Kalau July-August tu panas sangat. September shud be ok as well. Hotel/guesthouse(riad) ada banyak, tengok budget. Me stay kat Riad Sharazade, cuma 120 Dirham for 1 nite, not bad at all, kalau riad yg kecik2 sikit cuma 50-60 dirham, dalam RM30 jerrrr...ok apa...

Anonymous said...

Thanks Rush.. teringat i masa kat UiTM dulu.. Blok 7..Kolej Delima.. hahahhaha..

Rush Murad said...

aikkkk..... sapa plak nih??? macam ku kenal jerrrrr.... menyamar ek? ni mesti budak kerja malaysia airports bhd nih.... baru balik Mekah?

Anonymous said...

No lah Rush.. u dont even know me.. call me Din jer..i was in Delima 4.. not in the same faculty as yours.. u glamer semua kenal.. i baru jer dapat tahu blog ni..

Rush Murad said...

Din?? emm..... i glamer sebab aktif 'berpersatuan' kottt... ala-ala mat belia gitu. but hepi sokmo stay kat Delima tu, tingal kenangan jek. u faculty apa? i from faculty tak glamer, tapi bila dah kerja, dapat company glamer... dapat jenjalan lagik.... :)

Anonymous said...

check your e-mail for more details..

zali said...

RM400 jer.. wow. murah.. nih buat nak g sana nih! hmm... is it advisable to do Spain n Morocco sekali??? hmmm.. ada ferry kan between the 2 countries?

Anonymous said...

zali jom gi sekali.. hahahahhahahaaa.... DIN

Rush Murad said...

yes, from spain you can enter morocco by ferry. from malaga/algeciras to tangiers. from tangiers u can take train to other cities. thats my initial plan, but due to time constrain, i opted to fly instead. actually u dont spend much in morocco, provided u know how.... :)

Rush Murad said...

din, email mana? tak der pun????

Anonymous said...

kat rushmurad@hotmail.com... takkan takde??? DIN

Rush Murad said...

din, memang tak der... :(

Rush Murad said...

din, memang tak der... :(

Anonymous said...

Rush, bagilah e-mail address lain.. DIN

Rush Murad said...

rushmurad@hotmail.com
rushmurad@yahoo.com

Anonymous said...

Nice colors. Keep up the good work. thnx!
»

Anonymous said...

best regards, nice info
Pigtails round asses august gay lesbian http://www.assfucking6.info/redlands-art-ass.html spongebob square pants pictures jennifer lopez butt Gay adult escorts http://ativan.htmlplanet.com/Isativanshortactinglongacting.html http://www.assfucking6.info/free-videos-off-apple-bottoms-asses.html Ambien bad taste buds Why we need cell phones free seymour butts clips http://www.phentermine-9.info gmc Dudes cock ass finger in ass pics