Friday, May 19, 2006

Catatan Perjalanan: Morocco @ Maghribi

Travel Route

The red line is an indicator of my travel route next Thursday. Yes, I'm flying from Miri to KL then direct to Amsterdam (jarak Miri ke Amsterdam ialah 10884.53km), finally to Marrakesh, Morocco atau Maghribi di utara benua Afrika (jarak Amsterdam ke Marrakesh ialah 2528.53 km). So, nak citer sikit la pasal travel tahun ni. As usual I will travel in May, kenapa bulan Mei? sebab bulan ni special for me, I'll make a date each year to travel on my birthday. Tahun lepas pi Sydney dan Melbourne, tahun ni sebenarnya plan nak pi Rome, Barcelona dan London, sebelum sambung kerja di The Hague. Tetiba tukar plan plak, nak travel pi Morocco, apa ada kat sana? Orang kita jarang travel ke Morocco, mereka lebih suka ke Eropah, Australia dan USA, jarang sekali nak ke Afrika, kalau ada pun mungkin ke Egypt dan South Africa. I want to experience something different, more adventure dan off the beaten track. click Lonely Planet Morocco

Lebih sebulan dok mengkaji pasal negara Morocco ni, makin jatuh cinta pulak dan tak sabar nak ke sana, itinerary pun dah siap. 25 Mei bertolak dari Miri ke KL, dari KL direct ke Amsterdam, kemudian selang beberapa jam naik pula flight terus ke Marrakesh (click to Marrakesh site), Morocco. Ia sebuah destinasi pelancongan terkenal di dunia. Di Marrakesh bercadang nak ke Mount Atlas yang ada salji, naik unta ke padang pasir Merzouga, bermalam di 'kasbah' di dalam khemah2 badui Berber, makan kambing panggang bersama mereka sambil mendengar muzik, nyayian dan seloka. Beberapa hari di Marrakesh, naik pula train ke kota Fez (click to Fez site), jarak kira-kira 389.57 km (jarak dari KL-Perlis). Banyak masjid dan kota peninggalan sultan2 terdahulu dan juga bangunan peninggalan orang2 Andalusia yang melarikan diri dari Spain. Destinasi seterusnya ialah Casablanca (click to Casablanca), dari dulu lagi berhajat nak ke sini, tak tahu lah kenapa, mungkin nama Casablanca tu cukup kuat dan terkenal, especially di dalam filem2 Hollywood. Casablanca merupakan 'Paris' kecil, kota peranginan dengan pantai seperti Nice, kota moden bercampur peninggalan kolonial Peranchis. Sehari sebelum pulang ke Amsterdam, balik semula ke Marrakesh, kat sini ada "World Heritage Site' yang di tag oleh UN, iaitu lapangan Jemmaa El-Fna, bazaar paling terkemuka di dunia, sebelum ni puas tengok dalam Astro Channel 11, la ni aku pula ke sana. 8 hari di Morocco. Insya'Allah akan update blog setiap masa terluang, dengan photo2 kat sana. Next time kalau ada sesapa nak pi Morocco, boleh cilok tips dari blog ni ek....

After Morocco, ke Amsterdam pula, stay dalam 3 hari sebelum ke The Hague untuk mulakan tugas selama seminggu. Tak der apa2 perancangan kat Amsterdam sebenarnya, sebab sebelum ni dah pernah pergi, mungkin nak explore The Hague atau ziarah Kak Wati di Breda, sure la Kak Wati seronok kalau aku ke sana. Sekarang masih spring, sure pemandangan kat Holland cantik dan berwarna-warni. Hopefully one day the Company akan hantar posting ke Holland.

14 comments:

junoon said...

i didn't understand more than the first sentence in english, but welcome to Morocco and to Marrakech. i hope that you will enjoy your time here :)

sandi thom's fan said...

A'kum. lovely reading ur blog. have a nice trip to morocco. wahhh...envy your trip :) tak sabar baca ur latest stories and pics.A happy advanced bthday to you.

Rush Murad said...

Hi Junoon! thanks for coming to my blog. Initially I plan to write my journey to Morocco in english, but there are so many writings about it in that language, so I purposely write it in my national language as there are so little information about your country in that particular language. This will give them clearer picture and as accurate as possible information, and most of all... they will enjoy reading them. Any chance to meet over a cup of tea/coffee?

Sandi - wa'alaikum salam! thanks to you too. hopefully I have time to write and upload great photos while travelling in Morocco, but will try my best. Nanti selalu2 lah jenguk kat blog ni ek...

Serial Plant Killer said...

Thoroughly enjoy reading your travelling adventure. Hope to read about your Morocco trip when you come back. Have a ball of fun.

Sham said...

Bon Voyage!
Hope u have a nice trip!

Thanks for getting in touch with us, although we didnt get to meet due to lack of time, it's nice to know u.

| a.k.a. bill373 (Brunei) |

Rush Murad said...

serialplantkiller - u in dubai? u work there or live there? sounds interesting on ur desert adventure. hope to see more of ur writings on that. thanks for dropping by...

sham, i'm so sorry tak dapat jumpa u, maybe on your next trip with your partner. or maybe i shud come over to brunei to visit u all... :)
Nice knowing u too....

Serial Plant Killer said...

I am neither working nor living in Dubai. Just visiting my sister who works here. Will post some pics at the desert after I download them from the camera.

perjalanan hidup said...

bestnyer dapat keje sambil travel. post banyak2 gambar dalam blog nanti ya. semoga selamat perjalanan.

zali said...

Wow... great.. wish i can go to Morocco too... it has been in my wish list as well.. If i ever do morocco... will combine with Spain.. hehehe... only if time and money permits...

dont forget to update your blog with pics yeah!!!

bitiqe said...

jadi pingin travel jauh jauh jg macam bang rashidi,..
but i cannot afford it..hikss....
kapanlah aku dapat kerjaan yg mau bayar perjalananku?? hehe...

adventure brazil said...

Hello Friend! I just came across your blog and wanted to
drop you a note telling you how impressed I was with
the information you have posted here.
Keep up the great work, you are providing a great resource on the Internet here!
If you have a moment, please make a visit to my adventure brazil site.
Good luck in your endeavors!

adventure tours vanuatu said...

Hi Blogger, I found your blog quite informative.
I just came across your blog and wanted to
drop you a note telling you how impressed I was with it.
I give you my best wishes for your future endeavors.
If you have a moment, please visit my adventure tours vanuatu site.
Have a great week!

Anonymous said...

Interesting site. Useful information. Bookmarked.
»

Anonymous said...

salam... bleh bgi emel kah? saya nak visit morocco tapi tak tau banyak tntng morocco... so saya nak saudara rush dpt bri emel then saya nak tanya banyak... boleh kn? saya insyaallah nak pergi morocco dgn kawan2 yg lain. tq:).